NavMenu

Kreće realizacija projekta Solari 5000 plus vrednog 70 mil EUR - Sutra javni poziv za domaćinstva i privredu

Izvor: eKapija Nedelja, 25.12.2022. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Alex Csiki from Pixabay)
Elektroprivreda Crne Gore raspisaće sjutra javni poziv za učešće u projektu Solari 5000+ (70MW), čija vrijednost iznosi 70 mil EUR.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, javni poziv biće objavljen u dnevnim novinama Pobjeda, Vijesti i Dan, na internet stranici EPCG (www.epcg.com), a rok za podnošenje prijava važi do 31. januara 2023. godine.

Pravo učešća u projektu Solari 5000+ (70MW) imaju fizička i pravna lica - vlasnici/suvlasnici individualnih objekata i stambenih jedinica u zgradama do četiri sprata, koji redovno izmiruju mjesečne račune za utrošenu električnu energiju i mjesečne rate za otplatu duga, ukoliko postoji ta obaveza.

- Objekti moraju biti izgrađeni u skladu sa zakonskom regulativom u oblasti prostornog planiranja i izgradnje objekata, sa odobrenom priključnom snagom koja, shodno važećem Zakonu o energetici, mora biti jednaka ili veća od snage fotonaponskog sistema koji se planira instalirati. Objekti moraju imati trofazni priključak na distributivnu mrežu te krovne površine koje imaju dobar solarni potencijal - naveli su ou kompanije.

Takođe, pravo učešća u Projektu imaju i korisnici čiji objekti posjeduju jednu ili više krovnih površina orijentisanih južno, jugostično ili jugozapadno (krovne površine sa dobrim solarnim potencijalom), kao i korisnici čiji objekti posjeduju ravne krovne površine koje nijesu zasjenčene od strane susjednih objekata (zgrade, drveća,..).

- Pozitivni efekti projekta su višestruki, kako sa finansijskog aspekta za domaćinstva, privredu, fizička lica i EPCG, tako i sa aspekta očekivanja međunarodne zajednice u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije - navode iz Elektroprivrede.

Budućem korisniku projekta pruža se mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem i otplaćuje ga u jednakim mjesečnim iznosima kroz kreditni aranžman koji obezbjeđuje EPCG, maksimalno na period do 10 godina, u visini svog prosječnog mjesečnog računa za električnu energiju.

- Korisnici koji posjeduju obračunsko brojilo sa mjerenjem snage (tzv.maksigraf), pored mjesečnog iznosa za otplatu fotonaponskog sistema, zadržavaju obavezu mjesečnog izmirivanja stavke "Angažovanje mrežnog kapaciteta", što će u konačnom mjesečnom iznosu biti u ravni prosječnog mjesečnog račun za električnu energiju - dodaju.

U saopštenju se navodi i da će EPCG budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbijediti i popust u iznosu od 20% od ugovorene vrijednosti investicije. Na ovaj način korisnik u projektu postaje vlasnik male solarne elektrane, koja je kapacitetom predviđena da približno (ili u potpunosti) zadovoljava njegove potrebe za električnom energijom.

Fotonaponski sistem, koji u smislu ovog javnog poziva, uključuje fotonaponske panele (module), montažnu potkonstrukciju za potrebe pričvršćenja fotonaponskih panela na krovnu površinu objekta, invertore, kablovske vodove za priključenje sistema, ormare i zaštitnu energetsku opremu, sistem nadzora/monitoringa nad fotonaponskim sistemom, pametno brojilo, ostali materijal za stavljanje sistema u funkcionalno stanje, biće priključen u skladu sa tehničkim mogućnostima i zahtjevima budućih korisnika.

Iz kompanije su naveli da su na konferenciji učestvovali predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, glavni finansijski direktor Miro Vračar i izvršni rukovodilac Direkcije za OIE i menadžer projekta Željko Pekić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.