Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 08.12.2022.| 17:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ekonomski fakultet u Tuzli podneće aplikaciju za TedQual certifikat - U pripremi tri turistička projekta

(Foto: Denis Bašić)
Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli podnijeće aplikaciju za TedQual certifikat kod Svjetske turističke organizacije, najavljeno je u Tuzli na događaju pod nazivom "Obrazovanje i turizam".

U okviru događaja su promovisana i dva studijska programa Univerziteta u Tuzli koja se izvode na Ekonomskom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu i to "Menadžment u turizmu" i "Turizmologija", te je organizovana panel diskusija na temu "Strategija razvoja turizma TK i uloga obrazovnih institucija".

Tuzlanski kanton ima potencijala i kapaciteta za razvoj turizma, što pokazuje posjećenost ove godine. Posebno se tu misli na seoski, ruralni i zdravstveni turizam. Prepoznati su i resursi koji se odnose na kulturno nasljeđe, odnosno tri strateška projekta.

Prvi projekat je "Ljeto u Tuzli", odnosno sa nizom aktivnosti i centralnim događajima na Panonskim jezerima.

Drugi projekat je "Zima u Tuzlanskom kantonu", koji treba pojačati dosadašnju ponudu i razviti novu. I treći projekat je jako zanimljiv i zove se "Stazama bosanskih vladara".

On pokazuje put kojim su nekada hodili bosanski vladari i na tom putu su značajna kulturno-istorijska nasljeđa kojim obiluje ovaj kanton.

Ekonomski fakultet u Tuzli radi na dokumentu Strategija razvoja turizma TK koja definiše ciljeve, prioritete i mjere razvoja.

- Među tim ciljevima je i strateški cilj razvoja konkurentnog turizma TK i ukupno je kreirano pet prioriteta i devet mjera. Među njima su i mjere koje se odnose na ljudske potencijale koji su neophodni za razvoj turizma. Oni su sastavni dio svake aktivnosti, pa i ove - pojasnio je Bahrija Umihanić, profesor Ekonomskog fakulteta.

On dodaje da su obrazovni kadrovi u ovoj oblasti stub razvoja turizma jer trenutno nema dovoljno obrazovnih profila za vođenje smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, te turističkih agencija i tour operatora.

Stoga je Ekonomski fakultet, uvođenjem smjera koji se zove Upravljanje u turizmu, stvorio mogućnost obrazovanja menadžera koji će u budućnosti voditi turistička preduzeća kao što se to radi u svijetu. To bi trebalo biti potvrđeno i TedQual certifikatom od Svjetske turističke organizacije.

- Nadam se da ćemo, nakon što dobijemo taj certifikat, opravdati povjerenje i svrstati se u red izvrsnih institucija koje obrazuju menadžere u turizmu na zapadnom Balkanu - optimističan je Umihanić.

Strategija za razvoj turizma Tuzlanskog kantona bi uskoro trebala biti predstavljena Vladi Tuzlanskog kantona.

- Kada smo to dogovarali sa Ekonomskim fakultetom, naš cilj je bio uključiti sve aktivne radnike u turizmu iz opština i gradova TK da dobijemo kompletnu sliku i informaciju koja će biti u Strategiji, da kroz budžet obezbijedimo novac, da to ne bude mrtvo slovo na papiru. Očekujemo da ta strategija bude aktivna - rekao je Mustafa Šakić, ministar za trgovinu, saobraćaj i turizam TK.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE