Za duži životni vek unosite antioksidante
Komentari
(Foto: Christian Jung/shutterstock.com)
Neka od istraživanja sugerišu da što više antioksidanata pojedemo možemo imati manji rizik od smrti. Jedna studija objavljena u časopisu European Journal of Nutrition pokazala je da su dijete sa većim antioksidativnim kapacitetom povezane sa manjim rizikom od smrtnosti od svih uzroka, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti.
Šta su antioksidansi i kako mogu uticati na životni vek?
Da bismo razumeli šta su ova jedinjenja, prvo moramo da razumemo šta se dešava u telu zbog čega su toliko važni u našoj ishrani. Tokom našeg normalnog života, naše telo proizvodi slobodne radikale, koji vremenom mogu izazvati oksidativni stres u našem telu.
Previše oksidativnog stresa je povezano sa nekim negativnim zdravstvenim bolestima,uključujući Alchajmerovu bolest, bolest bubrega i određene vrste raka. Neki podaci čak sugerišu da je previše oksidativnog stresa povezano sa povećanim rizikom od rane smrti.
Antioksidansi mogu da pomognu u neutralizaciji slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres, naglašavajući zašto je uključivanje hrane bogate antioksidansima neverovatno važno za zdravu ishranu.
Kako uključiti više antioksidanata u ishranu
Nema sumnje da je važno uključiti antioksidante u svoju ishranu kako biste se borili protiv prevelike količine oksidativnog stresa.
Bobice
Iako postoje male razlike u sadržaju antioksidanata u različitim vrstama bobičastog voća, ljudi mogu biti sigurni da će uživanje u ovim voćnim zalogajima nahraniti telo značajnom količinom antioksidanata.
Tamna čokolada
Crna čokolada u ishrani može telu dati antioksidativni podsticaj, zbog prirodnog kakaa koji se koristi za pravljenje čokolade.
Ona sadrži više fenolnih antioksidanata od većine namirnica.
Kafa i čaj
I kafa i čaj sadrže prirodne antioksidante koji mogu uticati na poboljšanje našeg zdravlja.
Pistaći
Jedna od retkih namirnica bogatih antioksidansima koje su takođe kompletan protein - što znači da imaju svih devet esencijalnih aminokiselina koje se inače nalaze u proteinima životinjskog porekla. A nova studija koju je sproveo Univerzitet Kornel i objavljena u časopisu Nutritients otkrila je da pistaći imaju visok nivo antioksidanata.
Antioksidante sadrže i crveni pasulj, borovnice, šipak, trešnje i crno vino.
Crveni pasulj
Može imati više antioksidanata od hrane koja je zvanično poznata kao izvor antioksidansa, poput bobičastog voća.
Pomorandže
Sok od pomorandže je piće za jačanje imuniteta. Ovaj prirodni napitak takođe sadrži niz moćnih antioksidanata, uključujući flavonoide, karotenoide i vitamin Ce.
Tagovi:
antioksidansi
oksidativni stres
namirnice boagte antioksidansima
tamna čokolada
bobičasto voće
pistaći
kafa
čaj
Komentari
Vaš komentar
Naš izbor
Rubrike za dalje čitanje
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno,
uz konsultacije sa našim ekspertima.