NavMenu

Vlada RS do kraja godine kupuje Sarajevo-gas - Na proleće kreće gasifikacija šest opština

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 10.11.2022. 16:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergBob/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Republike Srpske je putem Akcijskog fonda RS objavila obavještenje o namjeri preuzimanja kompanije Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva.

Inače, Akcijski fond trenutno ima 30% akcija u Sarajevo-gasu, Penzijski rezervni fond RS (PREF) 10% i Fond za restituciju RS 5%, te tako zajedno posjeduju oko 45 odsto akcija.

U obavještenju se navodi da se za svaku akciju koja je predmet otkupa ponudilac obavezuje da će platiti cijenu od 0,9994 KM.

Iz Akcijskog fonda RS su naveli da je cijena utvrđena u skladu sa članom 15. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i predstavlja knjigovodstvenu vrijednost akcija s pravom glasa, utvrđenu na dan posljednjeg godišnjeg finansijskog izvještaja.

- Osnovni kapital emitenta iznosi 16.399.601 KM, a podijeljen je na 16.399.601 redovnu (običnih) akciju, klase A, nominalne vrijednosti jedan KM. Ponudilac i lice koje s njim zajednički djeluje zajedno posjeduju 7.379.825 akcija, što znači da je predmet ponude za otkup 9.019.576 akcija. Ukoliko bi bile sve otkupljene, ovaj posao bi ukupno koštao nešto više od 9 mil KM - ističe se u ovom obavještenju.

Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa, rekao je za Nezavisne novine da je ovo strateška odluka Vlade RS da putem kupovine akcija ove firme kontroliše gasovod veličine 60 kilometara i krene u gasifikaciju cijelog istočnog dijela Republike Srpske.

- Na proljeće ćemo krenuti sa gasifikacijom šest opština. Iz vlastitih sredstva smo krenuli sa montiranjem velike gasne stanice u Šekovićima. Slijede Milići, Vlasenica, ski-centar Igrišta, jedan krak prema Han Pijesku, Pale, te gasifikacija Toplane u Istočnom Novom Sarajevu - objasnio je Elek.

Na pitanje koji su naredni ciljevi nakon preuzimanja Sarajevo-gasa, Elek odgovara da je prvi i osnovni gasifikacija navedenih opština.

- Paralelno s tim imamo namjeru da gradimo jedno veliko skladište u Istočnoj Ilidži, gdje bismo mogli da lagerujemo gas. Tu je i cilj nastavak gasifikacije prema Bratuncu, Srebrenici i Zvorniku - kazao je Elek.

Miloš Grujić, direktor Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske, kazao je kratko za Nezavisne da će ova institucija učestvovati u preuzimanju kompanije Sarajevo-gas.

- Dobili smo obavještenje, upoznati smo s odlukom Vlade RS te ćemo imati aktivnosti za realizaciju ove investicije. Maksimalan iznos transakcije, pod uslovom da se prijave svi akcionari, je 9.014.368,68 maraka. PREF će učestvovati sa najviše jednom trećinom iznosa. Ovakva preuzimanja traju do dva mjeseca. Nadamo se da će biti završeno do kraja godine - istakao je Grujić.

Do jula ove godine je većinski vlasnik Sarajevo-gasa bio Vojin Mitrović, aktuelni ministar transporta i komunikacija BiH, i to preko svojih bijeljinskih firmi Oktan promet i Šipad komerc.

Podsjećanja radi, Vlada RS donijela je odluku 1. septembra kojom zadužuju Investiciono-razvojnu banku RS i Fond PIO da iz sredstava fondova kojim upravljaju (Akcijski fond RS, Fond za restituciju RS i Penzijski rezervni fond PREF) preuzmu redovne akcije Sarajevo-gasa.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.