NavMenu

Vlada Republike Srpske preuzima Sarajevo-gas

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 06.10.2022. 16:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Republike Srpske je spremna da investira oko 10 mil KM u kompaniju Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva, saznaju Nezavisne.

Sarajevo-gas je trenutno 40% u vlasništvu državnih fondova, a ostali akcionari su investicioni fondovi, kastodi banka i mali akcionari.

Ova kompanija ima dozvolu za transport prirodnog gasa na 40 km gasovoda između Zvornika i Kladnja.

Kako saznaju Nezavisne, Vlada RS je 1. septembra ove godine donijela odluku kojom se zadužuje Investiciono-razvojna banka RS i Fond PIO da iz sredstava fondova kojim upravljaju, i to Akcijskog fonda Republike Srpske, Fonda za restituciju Republike Srpske i Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske izvrše preuzimanje redovnih akcija ovog privrednog društva prema proceduri definisanoj Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava.

IRB RS je 28. septembra objavio poziv za dostavljanje ponuda za izbor posrednika (agenta) za izvršenje usluga organizovanja i sprovođenja postupka ponude za preuzimanje redovnih akcija Sarajevo-gasa.

Nedeljko Elek, direktor ove kompanije, potvrdio je za Nezavisne da je Vlada Republike Srpske donijela ovu odluku te istakao da je ovo dobar potez.

- U ovim trenucima kad se svi bore za energetsku nezavisnost bitno je da i mi budemo energetski nezavisni od stranih kompanija. Imali smo oko 60 kilometara gasovoda koji nije bio u vlasništvu države, već Kristal fonda. Ono što moram reći je da su ljudi iz ovog fonda bili veoma korektni i brzo smo se dogovorili da oni izađu iz toga i da ih isplatimo po nominalnoj cijeni akcija i da država preuzme upravljanje Sarajevo-gasom. Čim država preuzima upravljanje, preuzima i tih 60 kilometara gasovoda na istoku Srpske, a koji snabdijeva i federalno Sarajevo - objašnjava Elek.

Istakao je da je to gasovod koji ide od Šekovića do Kladnja, ali i da planiraju zajedno sa Vladom RS izgradnju novih 70 kilometara.

- Iz vlastitih sredstava finansiramo pravljenje velike gasne stanice u Šekovićima koja će da bude sabirna tačka odakle će da krene gasifikacija Šekovića, Vlasenice, Milića, Han Pijeska i ski-centra Ignjišta. Radimo takođe gasifikaciju Pala, Istočnog Novog Sarajeva koje nije obuhvaćeno i Olimpijskog centra Jahorina - naglasio je Elek.

Iz Penzijskog rezervnog fonda RS su kratko rekli za Nezavisne da su upoznati s odlukom Vlade RS i da će u narednom periodu imati aktivnosti za realizaciju ove investicije.

Podsjećanja radi, Vojin Mitrović, aktuelni ministar transporta i komunikacija BiH, prije nekoliko mjeseci je preko svojih bijeljinskih kompanija Oktan promet i Šipad komerc prodao akcije Sarajevo-gasa Kristal fondu.

Kako su tada pisali mediji, Oktan promet imao je 15,1% akcija u Sarajevo-gasu, a Šipad komerc 4,9% i nakon ovih transakcija nije ih više bilo na listi top 10 najvećih akcionara ove kompanije.

Mitrović je prodao dionice u transakcijama realizovanim na Banjalučkoj berzi 1. jula ove godine.

Duif Kristal Invest AD - Omif Maximus Fund je inače u Sarajevu-gasu bio treći dioničar po broju akcija i imao ih je oko 20%.

Najveći akcionar Sarajevo-gasa je Raiffeisen banka (preko kastodi računa) sa 31,7%. Akcijski fond RS ima 30%, Fond za restituciju RS 5% i Penzijski rezervni fond 10%.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.