NavMenu

Niže akcize na gorivo u Crnoj Gori do kraja oktobra

Izvor: Mina Sreda, 28.09.2022. 17:37
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/David ROUMANET)
Vlada planira da produži umanjenje akcize na gorivo od 50% za još mjesec, odnosno do kraja oktobra, saznaju Vijesti nezvanično iz izvora u izvršnoj vlasti.

Odluke o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja koja je trenutno na snazi primjenjuje se do 30. septembra. Država se već više od četiri mjeseca odriče dijela prihoda od akciza na gorivo, zbog čega su prihodi po tom osnovu značajno manji od planiranih.

Akcize na gorivo, da bi se ublažio skok cijena usljed poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini, su od 10. maja smanjene 40 odsto, da bi se od 7. juna dodatno smanjile za još deset, odnosno na ukupno 50 odsto. Tome su prethodile izmjene i dopune Zakona o akcizama, koje je Skupština usvojila 5. maja.

Predlogom rebalansa budžeta, koji je utvrdila Vlada, a o kojem bi Skupština trebalo da raspravlja danas, predviđeno je da će država od akciza umjesto planiranog 271 mil EUR, dobiti 261 milion.

Ministarstvo finansija je ranije saopštilo da je manji prihod od deset miliona ili 3,7 u odnosu na prvobitni blan izazvan prije svega time što država oprašta polovinu iznosa akciza što utiče na ukupan pad naplate te dažbine i manjak u državnoj kasi.

Sve to, uprkos značajnom rastu prihoda od akciza na duvanske proizvode zbog povećanja legalne prodaje usljed uspješnih akcija državnih institucija na suzbijanju šverca.

Iz Ministarstva finansija su tada kazali i da je najvažnije da građani i privreda imaju što više koristi od te mjere, bez obzira što se smanjenje akcize odražava na prihode države. Da Vlada nije smanjila akcize, cijene goriva bi bile veće između 25 i 30 centi.

Barel sirove nafta BRENT u utorak je na berzi koštao oko 85 USD, što je najniža cijena od sredine januara. Nedavno objavljena analiza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), pokazala je da postoje viškovi zaliha sirove nafte, ali da su sada nedovoljni svjetski kapaciteti za transport i njenu preradu. To utiče na to da pada cijena sirove nafte, ali taj pad ne prati i snižavanje cijena naftnih derivata.


Maloprodajne cijene u Crnoj Gori određuju se na osnovu cijena naftnih derivata (benzina i dizela) na međunarodnim berzama u dolarima i u odnosu na kurs dolara i eura. Tako je jedan euro sredinom januara vrijedio 1,14 USD, dok danas vrijedi 0,96 USD. Zbog ta dva uticaja cijene goriva u Crnoj Gori su sada znatno veće nego u januaru kada je bila ista cijena sirove nafte. Samo pomenuta kursna razlika uticala je da cijene goriva sada budu veće 20 centi po litru.

Prema posljednjim izmjenama, eurosuper 98 je pojeftinio jedan cent, a eurodizel i lož ulje osam, odnosno sedam centi. Litar eurosupera 98 sada košta 1,3 EUR, dok je cijena eurosupera 95 ostala nepromijenjene na 1,26 EUR. Litar eurodizela košta 1,48 EUR, a lož ulje 1,68 EUR.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.