Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.06.2022.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

U okolini Šapca u planu izgradnja etno sela

Ilustracija
Ilustracija (Foto: SSokolov/shutterstock.com)
Okolina Šapca, u naselju Culjković na adresi Knjeginje Milice 4, mogla bi da bude bogatija za etno selo, čiji je investitor privatno lice.

Katastarska parcela 598 se koristi kao pristupni put sa opštinskog puta, a na parceli 599 će se graditi kompleks.

Na parceli je postojalo poljoprivredno domaćinstvo, ali su objekti napušteni i u prilično lošem stanju. Sačuvan je stambeni objekat površine 64 m2, koji ima stilske karakteristike epohe u kojoj je nastao (početak 20. veka) i predstavlja vredan primerak arhitekture koju treba sačuvati. Pored ovog objekta postoje još tri ekonomska objekta, koja su u lošem stanju i predviđeni za rušenje.

Koncept projekta je takav, da se na lokaciji u okviru poljoprivrednog gazdinstva organizuje usluga smeštaja i ishrane gostiju, odmor i relaksacija. Projektovane su četiri zasebne apartmanske jednice (objekti 3 i 4), objekat gde se organizuje ishrana gostiju sa prostorom za odmor i relaksaciju (objekat 1), otvoreni bazen, pristupne staze, platoi, dečija igrališta, interna saobraćajnica sa parkingom.

Postojeći stambeni objekat (objekat 2) se rekonstruiše, sa idejom da se revitalizuju svi stilski elementi autentične arhitekture, a istovremeno prilagodi potreba savremenog života. Njegova funkcija je izložbeni i prodajni prostor za proizvode poljoprivrednog gazdinstva ("gift shop"). Planirana je kompletna sanacija i rekonstrukcija – sanacija fasade, zamena stolarija, zamena podova, termoizolacija objekta, kao i rušenje unutrašnjih pregradnih zidova u cilju bolj iskorišćenja prostora za novu namenu. Ukupna neto površina objekta je 100,54 m2.

U okviru objekta br. 1 planirana je kuhinja sa trpezarijom i prostorom za odmor u čijem središtu je veliki slobodnostojeći kamin. Ovaj prostor je okružen terasama i povezan je sa bazenom i prostorom za sunčanje. Na donjoj etaži, koja je zbog nagiba terena, na istočnoj strani otvorena, a na zapadnoj ukopana, su ostava za hranu i prostor relaks centra (velnes centra) koji takođe ima terasu koja formira plato oko bazena u donjoj zoni. Ovo je centralno mesto kompleksa, terasasta struktura koja prati nagib terena, povezni otvoreni prostori u više nivoa, bazen sa prelivom ka nižem nivou, široki pogled na okruženje. Velnes centar ima sanitarni blok sa toaletima, garderobama i tuševima i deo sa saunama, hidromasažnom kadom, tušem. Otvoren je prema donjoj terasi i otvorenom bazenu. Ukupna neto površina objekta je 369,17 m2.

Tri tipske apartmanske jednice – obj. br. 3, su smeštene u zapadnom delu parcele, na uzvišenju. Objekti su spratnosti P+Pk, organizovani tako da je na prvoj etaži organizovana dnevna zona sa kuhinjom i kupatilom i terasom okrenutom prema istoku, dok je na gornjoj etaži spavaća zona sa dve spavaće sobe i terasom okrenutom prema zapadu, sa hidromasažnom kadom. Smeštajni kapacitet ove apartmanske jedinice je 4-6 gostiju. Ukupna neto površina objekta 3 je 88,14 m2.

Apartmanska jedinica – obj. br. 4 je prizemni objekat koji ma dva krila - u jednom dnevna zona, u drugom noćna zona. U okviru prizemlja objekta je ulazni deo, dnevni boravak sa kuhinjom, WC, kupatilo, hodnik i tri spavaće sobe u zasebnom krilu. Objekat je otvoren prema istoku i severu, preko prostrane terase koja prati geometriju objekta, a natkrivena je pegolom, tako se pogled iz objekta i sa terase pruža prema otvorenom bazenu i okruženju koje ima otvorene vidike. Smeštajni kapacitet ovog objekta je 4-7 gostiju. Ukupna neto površina objekta je 148,53 m2.

(Foto: Print screen / Urbanistički projekat / Koncept)

Pored izgradnje navedenih objekata, u okviru kompleksa planira se i uređenje slobodnih, zelenih površina brižljivim odabirom sadnica visokog i niskog rastinja, dekorativnih cvetnica, perena i drugog rastinja, formiranjem travnatog zastora, ozelenjavanjem parkinga i dr. Predviđen je zaseban, ograđen prostor na ulazu u kompleks, za odlaganje komunalnog otpada.

Na parceli je planirano 2.077 m² slobodnih uređenih zelenih površina za odmor, boravak na otvorenom, sunčanje, za igru dece. Planirane su travnate površine za zasadima visokog srednjeg i niskog rastinja iz fitoceneoloških zajednica karakterističnih za lokalnu teritoriju.

U okviru parcele je obezbeđeno ukupno 14 parking mesta za putnička vozila, što zadovoljava potrebe funkcionisanja komplesa.

Za urbanistički projekat bio je zadužen Arhitektonski studio Koncept. Ceo kompleks je koncipiran tako da gostima omogući prijatan boravak u prirodnom ambijetu, na otvorenom. Objekti su projektovani tako da se unutrašnji prostori prožimaju sa otvorenim prostorima - velike zastakljene površine zidova, prostrane terase sa kojih se pružaju jedinstveni pogledi na okolinu. Projekat potencira prednost lokacije koja ima izuzetne vizure, prirodni krajolik sa brežuljkastom topografijom terena.


A. K.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE