Izvor: Elektroenergetika | Četvrtak, 23.06.2022.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mađarska odbija da priključi nove velike proizvođače energije iz obnovljivih izvora

Ilustracija
Ilustracija (Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
Mađarska je ostala bez raspoloživog kapaciteta priključka na mrežu za povezivanje elektrana koje zavise od vremenskih prilika, što je razočaralo mađarske investitore u obnovljive izvore energije. MAVIR, operator prenosnog sistema, postavio je 2. maja količinu proizvodnog kapaciteta zavisnog od vremenskih prilika koji se može priključiti u elektroenergetski sistema: 0 megavolt ampera (MVA), izvestio je Telex putem portfolio.hu.

Trenutni slobodni kapacitet dodeljen transformatorskim stanicama visokog napona takođe je nula, što znači da se u postupku konkursa ne mogu prihvatiti novi zahtevi za priključenje. Umesto toga, novi zahtevi za priključenje moraju se podnositi po pojedinačnoj proceduri, koja je složenija i zahteva da oni koji se priključe na mrežu snose troškove priključne infrastrukture, uključivo i transformatorske stanice.

Tokom poslednje decenije, proizvodni kapaciteti i zahtevi potrošača unutar mađarskog elektroenergetskog sistema iz korena su se promenili, objasnili su operateri distribucionog sistema u zajedničkoj izjavi na web stranici MAVIR-a.


"Prvi došao, prvi uslužen" više ne prolazi

Kada je reč o proizvodnji, takođe je došlo do prelaska s nekoliko velikih proizvođača koji su bili tipični u prošlosti na visoko decentraliziranu proizvodnju koja se sastoji od mnogo malih proizvođača. U međuvremenu, ubrzani povrat investicije na solarne projekte dramatično je povećalo potražnju za kapacitetom priključka na mrežu, dok je pristup raspodeli kapaciteta "prvi došao, prvi uslužen" postao neadekvatan, piše Portfolio.

Mađarski elektroenergetski sistem trenutno ima oko 3.000 MW solara u industriji i domaćinstvima. Instalirani solarni kapaciteti su se udeseterostručili u posljednjih pet godina, a očekuje se dalje širenje solarne energije u domaćinstvima, gde bi se kapaciteti mogli udvostručiti za godinu-dve. To znači da mađarski elektroenergetski sistem - uz 3.000 MW obnovljive proizvodnje koja je već u pogonu - ima još najmanje 5.000 MW potreba za priključkom na obnovljive izvore, rekli su operateri distribucionog sistema.

Ipak, tvrde da trenutni nedostatak priključnih kapaciteta ne znači zaustavljanje razvoja proizvodnje zelene energije, a ciljevi postavljeni za 2030. mogli bi se postići pre nego što je planirano, u roku od tri do pet godina. Predstavnici industrije se ne slažu.


Obustava projekata bez dozvole za priključak

- Nedostatak priključnih kapaciteta koji će se dodeliti kroz konkurs razočaranje je za mađarske proizvođače solarne energije i investitore, jer to znači da se u Mađarskoj trenutno ne mogu izgraditi nove komercijalne elektrane - kaže Erno Kiš (Ernő Kiss), predsednik Udruženja mađarskih solarnih elektrana (MNNSZ), objavio je Portfolio.

Prema Kišovim rečima, svi radovi na izgradnji solarnih elektrana koji nemaju odobren plan priključenja, bez obzira u kojoj se fazi nalaze, sada će se morati obustaviti, što će takođe zaustaviti brzo širenje kapaciteta sunčane energije u Mađarskoj. On smatra da bi obustava razvoja mogla dovesti do gubitka hiljada radnih mesta.

Nakon biomase, sunce je najveći i najbrže rastući proizvođač obnovljive energije u Mađarskoj, čija proizvodnja iz vetra je na oko 0,7 TWh godišnje. Ukupna proizvodnja električne energije u 2021. iznosila je 35,8 GWh, što je rast od 2,5%. Iz OIE u Mađarskoj 2021. proizvedeno je 19,2% enegije. Iz sunca je proizvedeno 3,8 TWh, što je rast od 54,3%, što čini 10,6% udela u ukupnoj proizvodnji, dok na vetroelektrane otpada 9,5%.

Evropska komisija predstavila je u maju zakonski predlog koji bi se pozabavio kašnjenjima uzrokovanim teškim dolaskom do dozvola i priključaka. Prema nacrtu predloga, zemlje EU-a moraju osigurati da se postupci izdavanja dozvola smatraju najvažnijim javnim interesom. To uključuje planiranje, izgradnju i rad postrojenja za obnovljive izvore energije, priključke na mrežu i baterijska skladišta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE