Izvor: eKapija | Subota, 18.06.2022.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

REBEC 2022: Kvalifikovana radna snaga i obnovljivi izvori energije - Potencijali koji Srbiju čine privlačnom za investicije

(Foto: Srđana Maričić/eKapija)
Industrijske građevine nisu i ne mogu biti kao pre, mora da se razmišlja o energetskoj efikasnosti, kao i drugim faktorima kako bi se boravak u građevinama učinio prijatnijim zaposlenima, zaključak je panela održanog u okviru REBEC 2022.

- Mind park nije tipičan projekat i usko je povezan sa industrijom. Kad smo počeli sa realizaciom ovog projekta, već smo u Srbiji imali dobre kompanije. Ideja je bila da industrijski park bude povezan sa železnicom, saobraćajnicama i da, između ostalog, organizujemo i kompanije iz železničkog biznisa – priča Darko Đorić izvršni direktor Mind Srbija.

Kako je opisao početak realizacije projekta, prvo su kupili zemlju od grada Kragujevca i u prvoj fazi završili više od 60.000 m2.

- Prvo smo napravili kancelarije, vrtić, kantinu i restoran za zaposlene. Trudili smo se da zaposlenima obezbednimo sve što im je potrebno – pričao on.

Sad se, kako je rekao, krenulo u realizaciju druge faze projekta, u parku imaju partnere u vidu velikih kompanija poput Siemensa, Avnet-a, Nelt-a i transportnih kompanija. Takođe, postoji i edukacioni centar.


"Industrija i logistika nerazdvojne"

Prema rečima Vlatka Đuričeka šefa za Srbiju u kompaniji Bescio, industrija i logistika se ne mogu razdvajati, a u kompaniji Besciose bave se izgradnjom zgrada u okviru kojih rentiraju prostore.

- Poslujemo u Slovačkoj, Belgiji, sad i u Srbiji. Naša glavna delatnost je rentiranje na duži vremenski period. Ne bavimo se prodajom - objašnjava on.

Govoreći o konceptu Mind parka, Darko Đorić kaže da su otvoreni za razne modele saradnje, pa čak i na neku korekciju ukoliko je to potrebno.

- Imamo dobru saradnju sa Kragujevcom. Prikupili smo svu neophodnu papirologiju u roku od 6 meseci. Pošto je Mind park projekat od nacionalnog interesa, procedura je bila ubrzana. S obzirom da se nalazimo 20 kilometara van grada, napravili smo i postrojenje za preradu vode – ističe Đorić.


Srbija raspolaže kvalitetnom i kvalifikovanom radnom snagom

Kako je podvukao Đurić, kada se počelo sa realizacijom projekta Mind parka nisu uzimane nikave subvencije od države.

- Smatramo da je u realizaciji projekta najvažnije imati dovoljno kvalfikovanih radnika. Najviše smo sarađivali sa univerzitetima, kako bismo imali dovoljno kvalifikovane radne snage, prodavaca, inženjera i drugih profila – pominje on.

Objašnjavajući proces planiranja građevina Vlatko Đuriček navodi da u kompaniji ukoliko grade za nekoga ko nije zadovoljan, onda to nije opcija za dalji nastavak projekta.

- Važna je prva analiza i sve mora više puta da se proverava. Iz moje persektive, u Srbiji dobijate vrhunsku radnu snagu za centralno i istočno tržište. To nije zbog male cene rada nego zbog njihovih sposobnosti i kvalifikacija. Univerziteti su od velikog značaja, a radna snaga je na raspolaganju. U Beogradu više ne možete da zapošljavate ljude za 300 EUR. To je sad nerealno – analizira Đuriček.


Napravili vrtić za decu zaposlenih

Govoreći o konceptu Mind parka Đorić dalje navodi da, s obzirom da se u okolini nalaze mesta poput Topole, Smederevske Palanke, Batočine i drugih, iz kojih dolaze zaposleni na rad u Mind park, mislilo se i o smeštaju njihove dece.

- Njima je problem da decu smeste u vrtić u centru grada, pa smo izgradili i vrtić koji se nalazi u prirodi. Za nas je važan i obrazovni centar, jer dosta zaposlenih želi da uči, pa mogu reći da zaista nemamo problema sa radnom snagom u Mind parku. Mislim da ćemo do kraja godine imati 500 radnika više nego sada – priča Đorić.


(Foto: Srđana Maričić/eKapija)
Uvođenje obnovljivih izvora energije u građevinama

Karel Stransky, šef korporativnog industrijog savetodavnog tima u kompaniji Colliers interational smatra da su rešenja na duže staze uvek bolja.

- Najbolja rešenja su fabrike koje su manje zavisne i ekološke. U tom smislu, neke zemlje imaće prednost u odnosu na neke druge. Očigledno je da morate da tražite načine kako da osigurate energiju, a mislim da će uvek postojati potreba za energijom koja nije ekološke prirode. Uvek će biti potrebe za gasom, dizelom, ali moramo da smanjimo zavisnost od te vrste energenata – navodi Stransky.

Kako kaže, iako je trenutna situacija nesrećna i svedoci smo toga da sve može postati globalno, pa je veoma bitno gde radite i na koji način radite.

- Srbija ima veliki potencijal, ali da bi taj potencijal bio iskorišćen na pravi način, mora da se promeni koncept razmišljanja. Morate ubediti druge da je ovo sigurna zemlja za razvoj poslovanja. Ja nemam sumnje u to – ističe on.

Govoreći o izvorima energije koje koriste u Mind parku, Đorić kaže da se na samom početku realizacije projekta počelo razmišljati o obnovljivim izvorima energije.

- Probali smo da koristimo manje energije. Nakon toga smo počeli da dizajniramo zgrade i upotrebili smo energiju podzemnih voda za hlađenje i grejanje objekata. Zatim, koristimo energiju dobijenu iz solarnih panela u delu gde se obavlja farbarnje. "Logistik hub" biće prekriven solarnim panelima. Napravili smo diverzifikaciju obnovljivih izvora energije – navodi on.

Iako kaže, nemoguće je preko noći promeniti sve i koristiti više zelene energije, jer je teško predvideti kako će se sve to razvijati i naglašava da u Mind parku koriste čak i energiju iz otpadnih voda.

Sa njim se složio i Vlatko Đuriček koji je mišljenja da se u stvarnosti stvari ubrzavaju, pa postaje normalno da se više razmišlja o zelenoj energiji.

-Nadam se da ćemo sve to primeniti i u Srbiji. Mislim da ovde ima dosta potencijala i ne vidim da neko ko dolazi u Srbiju nije zadovoljan – zaključuje on.

Rebec je održan u Beogradu od 13 – 15. juna.

S. Maričić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE