Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.06.2022.| 10:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

SGS vaš partner u zelenoj gradnji - Sertifikacija po EDGE globalnom standardu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Gerd Altmann from Pixabay )

Šta je energetska efikasnost?


Energetska efikasnost je odnos između izlaznih performansi organizacije, njenih proizvoda ili usluga i za to utrošene energije na ulazu. Na osnovu ovih parametara se definiše energetska performansa i njeni indikatori, na nivou organizacije i u relevantnim procesima, postrojenjima, imajući u vidu još i način korišćenja i količinu utrošene energije. Može da se kaže da je to način kako od finalne energije, koju plaća na ulazu, organizacija može da dobije što više korisne energije u svojim procesima.

Kako da organizacija, za istu količinu utrošene energije na ulazu, dobije veći izlaz, više proizvoda ili usluga, uz obezbeđenje svih njihovih potrebnih izlaznih karakteristika i parametara? Odgovor na ova pitanja je Implementacija standarda "ISO 50001:2018" za upravljanja energijom. Efikasno upravljanje energijom i resursima je jedan od ključnih elemenata održivog rasta i razvoja organizacije.


Zašto implementacija standarda i koji su benefiti?


Osnovni motiv implementacije standarda upravjanja energijom je smanjenje troškova i povećanje profita. Time se direktno otvaraju mogućnosti za održivi rast i razvoj organizacije.

Zatim, poboljšava se produktivnost, kvalitet i konkurentnost. Identifikuju se, vrednuju i prioritiziraju mogućnosti za unapređenje energetskih performansi organizacije kroz primenu energetski efikasnijih tehničko tehnoloških rešenja i mera. Obezbeđuje se usklađenost za zakonskim zahtevima kao i potrebama i očekivanjima zainteresovanih strana, te bolja reputacija organizacije, tj. korporativna posvećenost u pogledu zaštite životne sredine i upotrebe resursa kao i lanca snabdevanja.


Osnovne karakteristike standarda upravljanja energijom


Primenom standarda se obezbeđuje strateški pristup organizacije efikasnom korišćenju energije i resursa, što znači da se kroz analizu rizika i prilika uzimaju u obzir oni elementi iz konteksta organizacije koji mogu značajno da utiču na energetske performanse organizacije.

Plan za implementaciju:

Prvi korak: Izrada GAP analize

Snimanje i analiza stanja u energetskom sektoru kompanije i upoređivanje sa unapred definisanim kriterijumima; Na kraju se definišu mere i akcije za usklađenost, uključujući i akcione planove za realizaciju.

Sledeći korak: Izrada Energetskog pregleda u organizaciji u skladu sa standardom "ISO 50002:2014" za realizaciju еnergetskih pregleda. Utvrđuju se oblasti značajne potrošnje energije, indikatori energetskih performansi, energetske poredbene vrednosti kao i detaljan plan za prikupljanje i analizu energetskih podataka i parametara.

Napomena: Organizacija može da odmah krene u implementaciju ovog standarda, samostalno, bez prethodnih koraka ili uz korišćenje konsultantskih usluga, zavisno od raspoloživih resursa i znanja.

Krajnji cilj je potpuna implementacija ovog standarda, unapređenje energetskih performansi organizacije i sertifikacija od strane akreditovane sertifikacione kuće.


SGS nudi sertifikaciju zelene gradnje po EDGE globalnom standardu


Prema zvaničnim podacima UN za životnu sredinu, zgrade i njihova izgradnja čine 39% emisilje CO2 povezanih sa energijom. SGS u okviru svojih usluga može ponuditi i sertifikaciju zelene gradnje po EDGE globalnom standardu kao i usluge tehničkog konsaltinga za ulazak u proceduru sertifikacije po LEED standardu.

Analiza objekata uz pomoć specijalizovanih softvera
Analiza objekata uz pomoć specijalizovanih softvera (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)

Naši stručnjaci uz upotrebu specijalizovanih softverskih paketa, analiziraju postojeće objekte ili koncept projekta za nove zgrade, daju konkretan pregled u vidu tehničkih rešenja u cilju smanjenja operativnih i energetskih troškova, kao i negativnog uticaja na okolinu. Cilj EDGE sertifikacije je da za minimum 20% smanji potrošnju energije, upotrebu vode i ugrađene energije u materijalima u poređenju sa lokalnim standardima i praksama. Više informacija možete pronaći na: Home - EDGE Buildings

Da bi se dobio LEED sertifikat, projekat "zarađuje" bodove pridržavajući se preduslova i kredita koji se odnose na ugljenik, energiju, vodu, otpad, transport, materijale, zdravlje i kvalitet životne sredine u zatvorenom prostoru. Projekti prolaze kroz proces verifikacije i pregleda od strane GBCI i dobijaju bodove koji odgovaraju nivou LEED sertifikata: sertifikovani (40-49 poena), srebrni (50-59 poena), zlatni (60-79 poena) i platinasti (preko 80 poena). Više informacija dostupno na: LEED rating system | U.S. Green Building Council (usgbc.org)

EDGE i LEED programi pomažu investitorima da ispune svoje ESG ciljeve (veza sa ESG poslovnim modelom i SGS "ESG Assurance Solutions") pružajući investitorima robustan i globalno priznat okvir zelene gradnje za merenje i upravljanje njihovim performansama nekretnina. Dodatno, pomažu investitorima da implementiraju prakse upravljanja da daju prioritet efikasnosti zgrade, smanje operativne troškove, povećaju vrednost imovine i osiguraju produktivnost, udobnost, zdravlje i dobrobit za stanare. Zelena ili održiva zgrada povećava efikasnost upotrebe energije, vode i materijala. Kao garancija potpune nepristrasnosti, SGS ne učestvuje ni u jednoj proizvodnji, poslovanju, niti finansijskim aktivnostima koje bi mogle da kompromituju njegovu nezavisnost i neutralnost. Ova suštinska vrednost i naša globalna stručnost nam omogućavaju da ponudimo integrisan i transparentan pristup uslugama zelene gradnje. Mi gledamo na vaš građevinski projekat kao na povezani proces koji zahteva multidisciplinarne zadatke i veštine. Naš pristup vam pomaže u ispunjenju vaših ciljeva održivosti na vreme i u okviru budžeta. www.sgs.com

Celokupan sadržaj tematskog biltena pogledajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE