NavMenu

Crnogorski kuvar ocenjen kao remek delo

Izvor: RTCG Sreda, 01.12.2021. 16:29
Komentari
Podeli
(Foto: Gorska trpeza/montegastro.me)
Francuska fondacija The Gourmand Awards uručila je u Parizu nagradu Regionalnoj razvojnoj agenciji (RDA) za Bjelasicu, Komove i Prokletije za publikaciju "Gorska trpeza", koja predstavlja zbirku recepata sa severa Crne Gore.

Kuvar "Gorska trpeza" osvojio je prvo mesto u kategoriji "Gastro turizam", a drugo u kategoriji "Najbolji među najboljima na celom svetu".

Direktorka RDA Jelena Krivčević kazala je za Portal RTCG da je ovo prvi put da Crna Gora učestvuje na ovakvom takmičenju, pa je samim tim nagrada još značajnija.

- Kuvar su nazvali remek delom. Reč je o zbirci tradicionalnih planinskih jela iz Crne Gore i uz svako jelo ide i priča. To je u suštini uvod u kulturu jednog naroda kroz tradicionalnu hranu. U tom smisli, njima je to bilo jako zanimljivo - kazala je Krivčević.

Kuvar "Gorska trpeza" je prethodna četiri meseca bio deo postavke u muzeju Alfreda Nobela u Švedskoj, na temu svetskog kulinarskog nasleđa.

Kuvar je rađen kroz dva projekta - prekograničnog program Evropske Unije Crna Gora - Albanija i projekta Svjetska agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)

Jela predstavljena u toj publikaciji mogu se probati u domaćinstvima na gastro ruti i u restoranima i hotelima koji su svoje kuvare obučili za pripremu ovih jela, a spisak ćete naći na sajtu montegastro.me.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.