Izvor: N1/Blic | Subota, 27.11.2021.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji

Ilustracija
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji.

Za izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji glasalo je 159 od 161 poslanika koji su prisustvovali sednici parlamenta, dok se dvoje nije izjasnilo, piše N1.

Izmenama Zakona se utvrđuje da predmet eksproprijacije mogu da budu nepokretnosti u svim oblicima svojine, kao i da su svi postupci koji se vode u skladu sa ovim Zakonom hitni, imajući u vidu da se pokreću i vode u javnom interesu.

- Nepokretnosti u privatnoj, zadružnoj ili javnoj svojini se mogu eksproprisati ili se svojina na njima može ograničiti samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne - navodi se u Zakonu.

- Nadležni organ može doneti i delimično rešenje o eksproprijaciji dela nepokretnosti, dok će se o eksproprijaciji preostalog dela nepokretnosti rešiti naknadno nakon sprovedenog dokaznog postupka. Kada je predmet eksproprijacije zemljište na kome je izgrađen objekat suprotno zakonu za koji nije okončan postupak ozakonjenja, vlasnik takvog objekta ima pravo na naknadu za izgrađeni objekat u visini procenjene građevinske vrednosti tog objekta - piše u članu 16, prenosi Blic.

Izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji se oslanjaju na Zakon o ozakonjenju iz 2015. godine po kome se država obavezala da izvrši popis svih nelegalnih objekata u Srbiji i započne postupak njihove legalizacije.

Zakonom su određeni kraći rokovi za postupanje organa uprave u cilju bržeg i efikasnijeg sprovođenja postupka eksproprijacije.

Zakonom je utvrđena obaveza korisnika eksproprijacije da, pre rušenja zgrade, obezbedi zakupcu stana u društvenoj ili državnoj svojini, odnosno javnoj svojini na neodređeno vreme, odnosno nosiocu stanarskog prava u eksproprisanoj stambenoj zgradi ili stanu kao posebnom delu zgrade, korišćenje drugog odgovarajućeg stana u javnoj svojini sa pravima zakupca na neodređeno vreme.

N1 podseća da su ovaj Zakon, kao i Zakon o referendumu, privukli su veliku pažnju javnosti, zbog čega je u Beogradu bio održan i masovni protest.

Zakon su prethodnih dana branile predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Obe su rekle da se izmene Zakona o eksproprijaciji ne usvajaju zbog kompanije Rio Tinto, na šta se inače najviše cilja u kritikama ovog Zakona, već da bi se veliki projekti poput autoputeva, pruga i gasovoda efikasnije realizovali.

Mnogo je kritika na ovaj zakon, piše N1. Pre svega za pravnike ovakav zakon o eksproprijaciji predstavlja udar na privatnu svojinu građana, što je, kako oni objašnjavaju, u suprotnosti sa Ustavom.

Zatim, po prvi put pominje se eksproprijacija zemljišta, i to čak i privatnog zemljišta i privatne imovine, po osnovu nekog međunarodnog ugovora, a u okviru projekta koji je označen kao projekat od javnog interesa ili od nacionalnog značaja. To znači da bilo koja i bilo čija imovina može postati predmet eksproprijacije - bez obzira na oblik svojine, a Vlada će imati diskreciono pravo da proglašava određene projekte za projekte od javnog interesa.

Stručnoj javnosti sporno je i što je ovim zakonom predviđeno da se svi postupci sprovode po hitnom postupku, ali i kratak rok od pet dana u kojem vlasnik treba da odluči da li pristaje na eksproprijaciju. Ukoliko neko ne pristane da se odrekne svoje imovine, može se žaliti, odnosno pokrenuti spor pred Upravnim sudom, ali i u tom periodu mu može biti oduzeta imovina, jer sudski postupak ne odlaže izvršenje.

Upućeni smatraju i da eksprorijacija zemljišta gde se nalazi legalan objekat i objekat koji je u procesu legalizacije ne bi trebalo da donese istu naknadu vlasnika, piše Blic.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE