NavMenu

Vojvodina modernizuje radarske centre - Posle Bajše na redu automatizacija RC Samoš u Kovačici

Izvor: eKapija Nedelja, 07.11.2021. 11:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dreamframer/shutterstock.com)Ilustracija
U Radarskom centar "Bajša" u toku su radovi na automatizaciji i modernizaciji protivgradne zaštite ovog radarskog sistema, koji pokriva Bačku i deo Banata.

- Pre dve godine Pokrajinska vlada uključila se, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičkim hidrometeorološkim zavodom, u nacionalni program automatizacije i modernizacije radarskih centara izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je obišao radove.

Ovaj posao, prema njegovim rečima, biće od ogromnog značaja za poljoprivrednike i gazdinstva jer će zaštita od elementarnih nepogoda biti efikasnija i smanjiće rizik od štete koja nastaje od gradonosnih oblaka do 40%.

- Obavili smo veliki posao i u Sremu, na delu teritorije koji pokriva Radarski centar Fruška gora. Prvi put u istoriji Republičkog hidrometeorološkog zavoda i ovog centra ispaljeno je 400 raketa u jednom danu tokom juna ove godine, i pokazalo se da su postignuti značajni rezultati i umanjena šteta od grada - izjavio je Mirović.


Prema njegovim rečima, Vojvodina će prva od svih delova Srbije imati punu pokrivenost sa 389 automatizovanih raketnih stanica na svojoj teritoriji do 2023. godine.

- Novac za ovaj projekat obezbeđen je u pokrajinskom budžetu - izjavio je Mirović.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić rekao je da će nakon završetka prve faze automatizacije ovog centra, koja se izvodi u okviru modernizacije ukupno 47 lansirnih stanica, početi radovi i u Radarskom centru "Samoš" u Kovačici, preneo je sajt Vlade Vojvodine.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.