Koja je optimalna temperatura za frižider?
Komentari
Ilustracija (Foto: nata-lunata/shutterstock.com)
Ako hranu držite u frižideru koji je postavljen na optimalnu temperaturu, onda vam hrana može i danima stajati u takvim uslovima, a da se pri tome ne razviju nikakve bakterije i da bude sigurna za konzumaciju.
Kada se temperatura hrane popne iznad određene temperature (4,5°C), bakterije počnu da se eksponencijalno razmnožavaju. Da biste očuvali zdravlje i izbegli trovanje hranom, podesite frižider na optimalnu temperaturu u skladu s preporučenim smernicama.
Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) savetuje da temperatura u frižideru bude ispod 4,5°C, a u zamrzivaču ispod -17°C.
Međutim, idealna temperatura za rad frižidera je još niža – između 1,7 i 3,3°C. Temperature iznad toga mogu biti previsoke pa se hrana može brzo pokvariti i ako pojedete takvu hranu, možete imati probleme uzrokovane bakterijom E. coli ili salmonelom.
Većina frižidera ne prikazuje tačnu temperaturu nego nudi podešavanje temperature na skali od 1 do 5. Bez termometra nije moguće ustanoviti tačnu temperaturu u frižideru.
Dakle, da biste postavili optimalnu temperaturu u frižideru ili zamrivaču, koristite termometar, piše Real Simple. Osim toga, da biste održali nisku temperaturu u frižideru možete preduzeti još neke korake.
Ne stavljajate toplu hranu u frižider. Hranu najpre pustite da se ohladi pa je spremite. Nemojte često otvarati vrata frižidera bez ikakve potrebe. Svaki put kad otvorite vrata, ispustite hladni, a pustite unutra topli vazduh.
Firme:
FDA SAD
Komentari
Vaš komentar
Naš izbor
Rubrike za dalje čitanje
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno,
uz konsultacije sa našim ekspertima.