Izvor: eKapija | Petak, 09.07.2021.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Veštačka jezera kao način navodnjavanja poljoprivrednih površina - Šta morate da znate ako želite da izgradite malu akumulaciju?

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Ulrich Mueller/shutterstock.com)
Male akumulacije, odnosno veštačka jezera, deluju kao logično rešenje svakom poljoprivrednom gazdinstvu kada je reč o navodnjavanju. Osim što ovde može da se akumulira višak vode, koji se po potrebni koristi za navodnjavanje, one mogu, posebno u brdskim krajevima, da štite teren od poplava i suša, zemljište od erozije i spiranja površinskog kvalitetnog sloja zemljista.

Kako piše dipl.ing. Goran Ristić iz PSSS Leskovac, male akumulacije otvaraju nove mogućnosti za navodnjavanje voćnjaka, vinograda i ostalih poljoprivrednih kultura. Takođe, ovim se razvija stočarstvo, ribarstvo, turizam i rekreacija.

Kada je reč o navodnjavanju, ističe da je najčešći način gravitacionim putem, prirodnim padom, koji je i jeftiniji, dok postoji i navodnjavanje uz pomoć pumpi ili crpnih agregata, neophodan za one parcele koje nije moguće navodnjavati putem gravitacije.


Dva kapitalna projekta u Vojvodini

Pre pet godina, na Fruškoj gori je, prema radu autora sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu bilo izgrađeno 14 akumulacija, a njihov cilj je pre svega navodnjavanje poljoprivrednih površina, kao i odbrana od bujičnih tokova. Neka od njih su Ljukovo, Međeš i Borkovac. Analiza upotrebljivosti vode za navodnjavanje sa fruškogorskih akumulacija tada je ukazivala na generalno dobar kvalitet.

U Vojvodini se navodnjava između 4% i 5% obradivih površina, a imajući u vidu i klimatske promene, potrebno je da se brzo i efikasno reaguje i da se površine pod sistemima za navodnjavanje značajno uvećaju u narednim godinama, rečeno je u novembru 2019. godine na sastanku predstavnika Voda Vojvodine sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Tada su predstavljena dva kapitalna projekta, namenjena za finansiranje iz kredita EBRD.

Prvi je regionalni podsistem za navodnjavanje Telečka, koji bi vodom snabdevao severnu Bačku, a koji se nalazi na teritoriji opština Sombor, Kula i Bačka Topola. Podsistem bi mogao da navodnjava 25.145 hektara obradivih površina, a okvirno procenjena vrednost ovih radova bi bila oko 40.000.000 EUR. Javna rasprava o ovom projektu, odnosno o Nacrtu Odluke o izradi Plana detaljne regulacije održana je u Somboru u maju prošle godine, dok je Rani javni uvidu u Materijal za izradu Prostornog plana održan u maju ove godine.

Drugi projekat, koji je u toku, jeste obezbeđivanje vode za navodnjavanje iz akumulacija Borkovac i Pavlovci, koje se nalaze na Fruškoj gori. Iz ovih akumulacija moglo bi se navodnjavati 3.500 hektara obradivih površina, mahom voćnjaka. Tada je predviđeno da bi za izvođenje ovog projekta trebalo opredeliti oko 12 mil EUR.


Potrebno "sklopiti kockice"

Iz Voda Vojvodine kažu za eKapiju da izgradnja malih akumulacija vode (veštačkih jezera) na privatnim poljoprivrednim parcelama sigurno doprinosi racionalnom korišćenju vode za navodnjavanje i omogućava povećanje površine koja je pod nekom kulturom za navodnjavanjem.

- Međutim, brojni su faktori koji moraju da se slože u jednu homogenu i isplativu celinu da bi se to realizovalo. Zato i postoji kanalska mreža za navodnjavanje i ako ima mogućnosti treba koristiti vodu iz postojeće mreže - navode.
Kanalska mreža za navodnjavanje
Kanalska mreža za navodnjavanje (Foto: Dragi52 /Shutterstock)

Dodaju da pravljenje veštačke akumulacije zahteva ulaganje određenih novčanih sredstava u izgradnju, uzurpaciju određene površine zemljišta na kojoj nema poljoprivredne proizvodnje, zatim oblaganje folijom ili betoniranje kako bi se akumulirana voda zadržala, a ne gubila proceđivanjem u zemljište.

- Ovo važi u slučajevima kad je punjenje jezera prirodnim putem, odnosno stalnim dotokom vode i kada je količina vode u jezeru konstantna. Drugo, zahtevi za količinom potrošnje vode zavise od površine pod usevom, vrste kulture koja se gaji i u kojim periodima godine. Potrebno je takođe sagledati način distribucije vode iz akumulacije do zasejanih kultura (gravitaciono ili pumpanjem vode), tako da je mnogo aspekata koji bi trebalo da se slože da bi to bilo ekonomski isplativo, ali je sigurno u teoriji vrlo praktično - ističu u preduzeću.

Ukoliko neko fizičko lice želi da uđe u realizaciju pravljenja male akumulacije radi sopstvenog navodnjavanja, mora pre svega da ispoštuje zakonsku proceduru, odnosno da izradi projektno-tehničku dokumentaciju, a saglasnost dobija od nadležnog Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, podsećaju u Vodama Vojvodine i dodaju:

- Ukoliko je u pitanju rezervoar vode za navodnjavanje (podzemni ili nadzemni), potrebno je da se građani obrate lokalnoj samoupravi za dobijanje neophodne dokumentacije.


Konkursi Pokrajinskog sekretarijata

Podsetimo, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo početkom juna doneo je Odluku o dodeli novca po Konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoriji AP Vojvodine u 2021. godini, dok je Konkurs o dodeli sredstava za subvecionisanje kamate na kredite razvojnog fonda Vojvodine za nabavku nove opreme i sistema za navodnjavanje iz kanalske mreže i dalje u toku i pogledajte ga OVDE.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE