Izvor: eKapija | Utorak, 08.06.2021.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ćureći file, himalajska so i beli luk - Igra ukusa tržištu nudi ćureću pršutu po staroj recepturi, na moderan način (FOTO)

(Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock.com)
Da na mlađima svet ostaje dokaz su unuci jednog Pančevca, koji je na njih preneo svoje znanje i umeće, ali i ljubav prema delikatesima. Danas iz Starog Tamiša na trpeze ljubitelja suhomesnatih proizvoda stiže ćureća pršuta.

Ovaj domaći delikates potpuno je prirodan, bez veštačkih aditiva, a po staroj recepturi prave ga dva brata Miroslav i Mirko Bunčić i prijatelj Ivan Šašić, kojima pomažu porodice. Sva trojica su završili Ekonomski fakultet u Beogradu i još uvek imaju redovne poslove. Miroslav radi u finansijama, a Ivan i Mirko u marketingu.

Stečena znanja primenjuju na preduzetničkom poduhvatu kome su dali naziv "Igra ukusa".

- Nazivom "Igra ukusa" želimo da na zanimljiv i drugačiji način privučemo pažnju kupaca. Imamo još nekoliko proizvoda u planu, gde povezujemo jedan tradicionalan proizvod sa modernijim modifikacijama, kao što su himalajska so i beli luk u pršutici - kaže za eKapiju Ivan.

Još uvek se ne bave uzgojem živine, ali to ne utiče na kvalitet mesa, što potvrđuje i Zlatna medalja Novosadskog sajma 2019. godine.

- Nabavljamo ćureći file od proizvođača na tržištu Srbije, za svaki komad mesa imamo veterinarsku potvrdu ispravnost. Postojale su ideje da napravimo baš našu farmu, ali kako smo mali, još uvek to ne možemo da iznesemo. Nadamo se da ćemo uspeti uskoro - dodaje sagovornik.

Samo tri sastojka
Samo tri sastojka


Ćureća pršuta, ili pršutica, kako joj u "Igri ukusa" tepaju, pravi se od samo tri sastojka: ćurećeg belog mesa, himalajske soli i belog luka. Sam proces pripreme zahteva vreme, jer za savršen komad ćureće pršute potrebno je od pet do šet nedelja predanog rada i posvećenosti, kažu ova tri momka.

- Prve nedelje se ćureće belo meso stavlja u pac, da upije himalajsku so i beli luk. U drugoj nedelji se diže na dim, da pokupi najbolje arome domaće bukve i potom se diže na vetar. Tada priroda određuje kojom brzinom će se meso osušiti - pojašnjavaju.

Ivan dodaje da svake godine planiraju da završe sezonu u junu, a kupci ih uvek iznenade, pa kraj bude u aprilu:

- Plan je da izdržimo jednu sezonu do juna i da napokon predstavimo još dva proizvoda o kojima stalno pričamo. Što se horeca kanala tiče, pršutica se može pronaći u odabranim prodavnicama i u nekoliko sjajnih restorana i hotela u Srbiji.

Ćureću pršutu moguće je naručiti i preko interneta.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Igra ukusa - ćureća pršuta

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE