Izvor: eKapija | Petak, 14.05.2021.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Porodica Žigon već pola veka uzgaja vilamet - Namazi visokog kvaliteta traže svoje mesto i na policama u inostranstvu (FOTO)

Prirodni namazi
Prirodni namazi (Foto: Emilija Žigon)
Porodica Žigon iz Starih Banovaca tradiciju uzgoja maline neguje od 1970. godine. Malinjaci su smešteni u selu Visoka kod Arilja, na 1.100 m nadmorske visine. Protežu se na površini od jednog hektra, na ruži vetrova, okruženi šumom. Favorit ove porodice definitivno je vilamet.

- Vilamet je stara srpska sorta koja se već decenijama uzgaja u Arilju i okolini, jer je tamošnje zemljište izuzetno pogodno za ovu sortu. Osim toga, plod vilameta je jarke crvene boje i slatko kiselog ukusa, te je odličan za dalju preradu. Samo zemljište, nutritivne vrednosti ove sorte i njen kvalitet su neke od odlika zašto smo se odlučili da koristimo baš vilamet u proizvodnji namaza - kaže za eKapiju Emilija Žigon.

Držeći se tradicionalne recepture, porodica Žigon pravi namaze visokog kvaliteta, sa visokim procentom voća. Manje se kuvaju, pa sadrže i malu količinu šećera. U proizvodima se ne nalaze arome, aditivi niti drugi hemijski suplementi, ali zato zrnca od maline ostaju.

Osim namaza od čiste maline, tu su i oni oplemenjeni cimetom, vanilom i čokoladom.

- Namaz od vilamet maline i cimeta je naša dobitna kombinacija, koja je prepoznata od strane mnogih komisija i po kojoj je naš brend prepoznat. Miris cimeta koji se oseti kada otvorite teglicu izaziva nostalgiju, a kombinacija ukusa je očaravajuća. Osim posebnog ukusa, ovaj namaz je izuzetno zdrav, što zbog same maline to i zbog cimeta kao začina koji doprinosi smanjenju holesterola i odličan je antioksidans uz malinu - napominje Žigon.

Pored namaza, porodica pravi i domaći liker od malina, koji je, kako kažu, skladan spoj vilamet malina, domaće rakije i šećera.

Liker od maline
Liker od maline (Foto: Emilija Žigon)


Prerada na duge staze isplativija, ali važno istrajati

Proizvodi od maline trenutno se mogu pronaći u mini marketima i zdravim hranama u Beogradu i Novom Sadu. Takođe, moguće ih je kupiti onlajn i putem društvenih mreža.

Pitali smo Emiliju i za očekivanu cenu maline ove godine. Kako kaže, to je od 250 dinara po kilogramu pa naviše.

- Prerada je na duge staze daleko isplatljivija od svežeg proizvoda, ali treba imati strpljenja i upornosti da se u tome istraje - ističe.

Dodaje i da je, s obzirom na trenutnu situaciju u svetu, jako teško predvideti razvoj situacije:

- Svakako nastavljamo sa prvobitnim ciljem da se naši proizvodi nađu na policama mega marketa, ali isto tako i da se nađu na inostranom tržištu.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Žigon proizvodi od maline

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE