Koja su idealna vina uz specijalitete sa roštilja?
Komentari
Ilustracija (Foto: stockcreations/shutterstock.com)
Intenzivno, crveno meso poput odreska tražiće vino sa izraženim taninima i kiselinama da uspostavi balans u ustima, a sočni burgeri lepo će se uklopiti sa vinima u kojima su dobro integrisani tanini potcrtani plemenitim aromama crnog i crvenog voća: kaberne sovinjon nam prvi pada na pamet kao parnjak za kvalitetan burger.
Masnije meso kao što su dobre zanatske kobasice, i naši tradicionalni ćevapi, možemo upariti sa vinom srednjeg tela i lepe arome crvenog i šumskog voća kao što je naš prokupac, a uz ovakva jela na roštilju možemo služiti i plemeniti pino noar, vino koje je zaista univerzalan pratilac hrane.
Piletina na roštilju nikako nije dosadno jelo, i kao takva traži i vino izražene arome i strukture. Šardone, ne prejak i sa dobro integrisanim drvetom, dakle sveži šardone savremenog izraza, dobar je izbor, kao i sočni grašac. Danas izuzetno popularni grilovani sir traži sveže vino, kao što je sovinjon blan, a podrazumeva se da se uz ovo jelo, naročito ako je posredi miročki sir škripavac, može služiti i naša tamjanika.
Grilovano povrće je nezaobilazni vizuelni i aromatski pratilac dobrog roštilja - lepi komadi tikvica, paprike, patlidžani, crveni luk učiniće roštiljsku rešetku kandidatom za savršenu sliku na instagramu, a uz ovo povrće želimo da rashladimo i odgovarajuće vino. Nežni šenan blan i laki suvi roze odlični su parnjaci. Ako na gril stavimo i šparglu, klasičan, proveren izbor za njenog vinskog para je sovinjon blan.
Savršeni parovi
Odrezak: malbek, sira;
Burgeri: zinfandel (primitivo), kaberne sovinjon;
Kobasice i ćevapi: tempraniljo, game, pino noar, prokupac;
Piletina: šardone, grašac;
Krmenadle: rizling, suvi roze;
Grilovani sir: sovinjon blan, tamjanika, semijon;
Grilovano povrće: šenan blan, suvi roze, sovinjon blan.
Ako je u uslovima roštiljanja u prirodi ili u dvorištu nemoguće obezbediti više vrsta vina, a često smo, naravno, ograničeni u tom pogledu, naročito kada je reč o finansijama, Dekanter nam preporučuje da se okrenemo vinima koja se dobro "snalaze" uz veliki broj jela. Pino noar, to ultimativno gastronomsko vino, sjajan je izbor, kao i suvi roze, naročito onaj u provansalskom stilu. Rizling će takođe dobro pokriti veliki deo trpeze.
Tagovi:
roštilja
roštilj i vino
uparivanje mesa sa roštilja i vina
crveno meso
odrezak
burgeri
kobasice
ćevapi
piletina
grilovani sir
škripavac
grilovano povrće
kaberne sovinjon
prokupac
pino noar
šardone
grašac
sovinjon blan
tamjanika
šenan blan
suvi roze
malbek
sira
zinfandel
tempraniljo
game
semijon
rizling
Komentari
Vaš komentar
Naš izbor
Rubrike za dalje čitanje
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno,
uz konsultacije sa našim ekspertima.