Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.04.2021.| 14:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Putinvest, kompanija usmerena na održivi razvoj, dokazana u oblasti putne infrastrukture, gradskih saobraćajnica i uređenja prostora

(Foto: nacroba/shutterstock.com )
Projektovanje, inženjering, konsalting, samo je deo usluga koje od 2003. godine svojim partnerima pruža kompanija Putinvest iz Beograda. Na tržištu su prepoznati po projektima velike složenosti u oblasti putne infrastrukture, gradskih saobraćajnica i uređenja prostora. Тim ove kompanije čine diplomirani inženjeri i masteri građevinske, saobraćajne i geodetske struke.

U portfoliju ove kompanije nalazi se, između ostalog, i rešenja u okviru projekta Beograd na vodi i vetroparka Alibunar.

Nedavno su angažovani i na izradi projektno-tehničke dokumentacije za sanitarnu deponuju Banjica u Novoj Varoši, konkretno pristupne saobraćajnice do sanitarne deponije, saobraćajnog priklјučka pristupnog puta za deponiju i elektroenergetskih instalacija.

- Lokalni plan upravlјanja otpadom opštine Nova Varoš 2011 - 2020. godine (LPUO), usvojen je 2011. godine. Usvojenim Planom upravlјanja otpadom, definisano je trenutno stanje u oblasti upravlјanja otpadom, date su planirane količine otpada koje se očekuju u regionu i plan upravlјanja otpadom u narednom periodu sa izgradnjom regionalne sanitarne deponije Banjica na teritoriji opštine Nova Varoš, za opštine Priboj, Prijepolјe, Nova Varoš i Sjenica. Nјenom izgradnjom stvorili bi se osnovni uslovi za dugoročno uspostavlјanje održivog sistema za upravlјanje otpadom, a time i za zaštitu životne sredine od zagađenja i zaštitu zdravlјa stanovnika - pojasnio je za eKapiju mast.inž.građ. Nikola Jelkić iz kompanije Putinvest.

Vrednost ugovorenih radova za sanitarnu deponiju Banjica iznosi 3,325 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 3,990 miliona dinara sa PDV-om. Rok izrade dokumentacije je šest meseci od dana dobijanja lokacijskih uslova.
Beograd na vodi
Beograd na vodi (Foto: Putinvest )

Rad na više od 300 km puteva za vetroparkove


Putinvest veliko iskustvo ima i u projektima puteva za vetroparkove.

- Radili smo i radimo više od 300 km puteva (za oko 170 vetroturbina) sa različitim tipovima kolovozne konstrukcije i za različite proizvođače vetroturbina (Siemens, Enercon, Vestas, General Electric, itd). Ovi projekti obuhvataju sve nivoe dokumentacije (Idejno rešenje za izradu Plana, Idejno rešenje, Idejni projekat, Projekat za građevinsku dozvolu, Projekat za izvođenje, Projekat izvedenog objekta). Zbog specifičnih zahteva koje smo imali od strane investitora, ti projekti su urađeni na veoma visokom nivou i sa jako detaljnom razradom, kako bi investitor imao uvid i rešenje svih potencijalnih problema koji se mogu javiti tokom izgradnje ili u slučaju izmene dobavljača vetroturbina. Jedna smo od retkih firmi u Srbiji koja je ove projekte radila, kako u Vojvodini, tako i u ostalom delu Srbije, na terenima koji su veoma nepristupačni - navodi Jelkić.

Ističe da Putinvest ima i velike licence Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture i licencu RGZ-a, pa rade i priključke tih kompleksa na državne puteve. Pored puteva, projekti obuhvataju i izradu dokumentacije za pozajmišta materijala, zaštitu produktovoda, platforme i privremene pomoćne platforme za montažu i demontažu kranova, itd.


Usmerenost ka održivom razvoju

Putinvest je usmeren na održivi razvoj. Poseban akcenat stavlja se na očuvanje životne sredine. Gde god je to zakonski dozvoljeno i izvodljivo, primenjuju ekološke metode poslovanja, kako bi u potrošnji povećali udeo obnovljivih resursa i smanjili uticaj na životnu sredinu.

- Globalni ciljevi održivog razvoja su definisani na Konferenciji Ujedinjenih Nacija o održivom razvoju, u Rio de Žaneiru 2012. godine, i predstavljaju set od 17 univerzalnih ciljeva u skladu sa izazovima sa kojima se svakodnevno susrećemo u poslu i životu. Svi oni su međusobno povezani, ali poseban akcenat stavljamo na očuvanje životne sredine i brigu o lokalnim zajednicama gde se naši projekti izvode - napominje sagovornik eKapije.

Putinvest je uveo i integrisani sistem menadžmenta, kojim su obuhvaćena tri vodeća standarda (ISO 9001, ISO 14001 i ISO 18001).

Konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja autobuske i železničke stanice Novi Beograd i poslovno komercijalnog kompleksa u Bloku 42
Konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja autobuske i železničke stanice Novi Beograd i poslovno komercijalnog kompleksa u Bloku 42 (Foto: Putinvest)


Usluge moraju da budu kvalitetne

Kako navodi Nikola Jelkić, kompaniji je veoma važno da usluge koje pružaju klijentima budu kvalitetne:

- Da se zna da nastupamo odgovorno u svim domenima poslovanja, da vodimo računa i o klijentu i o zaposlenima, da negujemo ekološku svest i brigu o društvu, te da smo deo globalne poslovne zajednice koja se vodi međunarodno priznatim principima i vrednostima. Značajan broj naših klijenata ovo prepoznaje kao veoma vredan resurs, tako da možemo da kažemo da sa njima imamo praktično partnerski odnos na svim novim projektima koje pokrenu.

Pored ovoga, Putinvest je aktivan i u delu javnih nabavki, gde samostalno ili sa kooperantskim kompanijama uspešno realizuju sve poslove koji im budu dodeljeni.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE