NavMenu

Od Mostara do granice sa Hrvatskom za pola sata - Izgradnja brzog puta vredna više od 350 mil EUR, čeka se glavni projekat

Izvor: eKapija Petak, 12.03.2021. 14:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)Ilustracija
Buduća brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica RH uvrštena je na popis prioriteta FBiH. Završetkom južne obilaznice Mostara biće realiziran tek prvi dio projekta "mostarskog prstena" koji će u konačnici prometno rasteretiti samo središte ovog grada, prenosi Jabuka.tv pisanja Večernjeg lista BiH.

Radovi na ovom dijelu napreduju planiranom dinamikom te se njihov završetak očekuje do kraja 2023. godine kada bi i autocesta iz smjera juga, odnosno od Bijače, trebala stići do petlje Mostar jug.

Prema riječima ministra prometa i veza Federacije BiH Denisa Lasića, izgradnja južne obilaznice je u tijeku, a paralelno s njom rješavaju se imovinsko-pravni odnosi s Gradom Mostarom.

Prvi dio južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića, u dužini od 6,7 kilometara, završen je krajem 2019. Međutim, za završetak kompletnog projekta potrebno je izgraditi još 8,2 kilometra, a radi se o prilično zahtjevnoj trasi. Obilaznica podrazumijeva gradnju dvaju tunela, triju podvožnjaka te jednog mosta.

Također, novac je osiguran za dvije dionice, dok se na zajam kojim bi se realizirali radovi na trećoj dionici, koja je ujedno spoj s Koridorom 5C, još čeka. Riječ je o dionici dužine 3,2 km koja će ići od vijadukta Rodoč do čvorišta magistralne ceste. Taj dio ceste, na kojem će se graditi dva rotora, predviđen je kao brza cesta s četiri traka.

- Očekujemo kako ćemo za dvije godine imati spojenu južnu obilaznicu s M-17 - kazao je Lasić.

Obilaznica će se spajati s Koridorom 5C na čvorištu budućeg dijela autoceste u blizini zračne luke, a njezinim završetkom iz središta Mostara izmjestit će se dio tranzitnog prometa koji dolazi iz smjera zapadne Hercegovine.

Inače, projekt južne obilaznice star je više od 20 godina, a njegova je realizacija zbog nedostatka sredstava, ali i političke volje počela tek Lasićevim dolaskom na mjesto ministra prometa i veza Federacije BiH. Ipak, kako bi projekt "mostarskog prstena" u potpunosti bio realiziran, odnosno sav teretni promet izmješten s gradskih ulica, potrebno je završiti i sjevernu obilaznicu.

- Preko implementatora JP Autoceste Federacije BiH radimo projekt sjeverne obilaznice grada Mostara. Riječ je o idejnom projektu, te glavni projekt brze ceste od čvorišta Polog do granice s Republikom Hrvatskom. Riječ je o zahtjevnom projektu vrijednom više od 700 mil KM (350 mil EUR) - kazao je ministar Lasić.

Ističe kako je ovaj projekt posebno zahtjevan u dijelu od Mostar sjevera do Pologa, odnosno spojnice sa sadašnjom južnom obilaznicom. Ranije je objavljeno kako bi izgradnja ovog dijela prometnice, duge oko 20 kilometara, predviđala gradnju četiriju podvožnjaka, zatim triju mostova, od kojih su dva iznimno duga, sedam vijadukata, jednog nadvožnjaka te triju tunela.

- Kada dođemo do glavnog projekta, tražit ćemo sredstva za njegovu realizaciju i raspisati natječaj kako bi se krenulo u izvođenje tih radova - poručio je Lasić, prenosi Jabuka.tv.

Inače, prometnica Mostar sjever – Polog – granica s RH, duga 64 kilometra, kada bude gotova, omogućiće da se iz Mostara do granice s Republikom Hrvatskom dođe za pola sata. Budući da je manje zahtjevna, prvo bi se gradila dionica od Pologa prema Republici Hrvatskoj. Na toj bi dionici trebala biti tri manja mosta, pet podvožnjaka, šest nadvožnjaka i čak devet vijadukata, od čega ih je šest u Grudama.

Buduća brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica RH uvrštena je na popis prometnih prioriteta FBiH.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.