NavMenu

Za automatizaciju radarskih centara u Vojvodini Pokrajinska vlada izdvojiće gotovo dve milijarde dinara

Izvor: eKapija Petak, 26.02.2021. 17:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija / Aleksandra)Ilustracija
Radovi na automatizaciji i modernizaciji protivgradne zaštite Radarskog centra Fruška gora odvijaju se predviđenom dinamikom, rekao je oredsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Najavo je da su stvoreni uslovi za početak automatizacije sistema i u radarskim centrima Samoš i Bajša, za šta će Pokrajinska vlada izdvojiti gotovo dve milijarde dinara.

- Ovo je važna vest za poljoprivrednike i gazdinstva, jer se konkretno na delu borimo za smanjivanje posledica koje mogu naneti gradonosni oblaci i koje mogu biti veoma velike. Od 118 lansirnih stanica Radarskog centra Fruška gora 55 je već automatizovano - izjavio je Mirović nakon obilaska tog radarskog centra.


- Time ćemo pokriti celu teritoriju Vojvodine i smanjiti rizike od posledica grada za 30% do 40%. Uvođenjem daljinskog sistema automatizovane odbrane od gradonosnih oblaka, rakete će, umesto velikog broja ljudi, lansirati operater iz radarskog centra, što će omogućiti efikasnije i brže delovanje - naveo je Mirović.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić rekao je da je automatizacija mreže važan posao od zajedničkog interesa za sve građane Srbije i najavio da će svih 118 lansirnih stanica Radarskog centra Fruška gora biti automatizovano do kraja maja.

- Potom krećemo u proces automatizacije lansirnih stanica radarskih centara Samoš i Bajša. Ovim projektom se eliminiše rad strelaca i omogućuje pouzdaniji i efikasniji sistem i na taj način obezbeđujemo da štete od grada budu svedene na najmanji nivo koji dopušta struka - kazao je Nikolić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.