Izvor: Promo | Četvrtak, 24.12.2020.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Japanska umetnost grejanja - Toplotne pumpe vazduh voda Mitsubishi Electric

(Foto: Gerd Altmann from Pixabay )
Efikasnost je postala vodeći trend kada je u pitanju industrija, zbog čega HVAC sistemi (za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju) postaju sve popularniji u izgradnji i renoviranju kuća i poslovnog prostora. U godinama iza nas, korisnici su mnogo pažnje pridavali pristupačnim cenama ulja i gasa, dok o energetskoj efikasnosti niko nije brinuo.

Osim toga, u građevinskoj industriji bili su popularni objekti koji su potpuno odgovarali vremenu u kojem su građeni, međutim, pomeranjem akcenta na efikasnost, došlo je do preispitivanja i potrebe za odgovarajućom strategijom za korišćenje HVAC tehnologije.

Upravo tu na scenu stupaju toplotne pumpe vazduh-voda, kod kojih je u pogledu potrošnje električne energije, učinak značajno veći od ulaganja. Ovde se na tržištu posebno izdvaja toplotna pumpa Zubadan Mitsubishi Electric koja jedina radi bez elektro grejača do -28 0C.

(Foto: Klima M)

S obzirom na to da će nova era biti posvećena podizanju ekološke svesti, kao i redukovanju potrošnje električne energije, s ciljem smanjenja troškova, vlade mnogobrojnih zemalja takođe savetuju i podstiču ugradnju ovih pumpi u nove objekte. Iako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ključ rada toplotnih pumpi vazduh-voda jeste apsorpcija toplotne energije iz spoljašnjeg vazduha, čak i pri temperaturama nižim od -20 stepeni Celzijusovih. Na taj način, zahvaljujući dobrom koeficijentu efikasnosti (COP), toplotna pumpa Zubadan Mitsubishi Electric na iskorišćen 1kW električne energije može dati i do 5kW toplotne energije.

(Foto: Klima M)

Zubadan Mitsubishi Electric je deo Ecodan sistema koji pruža pored efikasnosti jedinstveno rešenje koje može objediniti grejanje, hlađenje i snabdevanje toplom sanitarnom vodom. Idealno je rešenje za nove objekte u izgradnji, "zelene zgrade", ali i kao rešenje za zamenu već postojećih sistema grejanja u cilju drastičnog smanjenja troškova eksploatacije, bez korišćenja elektro grejača.

Prednosti koje pruža Ecodan sistem u odnosu na druge sisteme grejanja:

- Niski troškovi eksploatacije - visoko efikasni sistem toplotne pumpe vazduh voda (COP 4,46kW) omogućava izuzetno niske troškove eksploatacije.

- Nizak nivo buke - najnoviji modeli toplotnih pumpi omogućavaju tih i stabilan rad jedinice; nivo buke je sveden na svega 52 dBA na max. modu grejanja.

- Jednostavna instalacija i održavanje - potrebno je samo povezati spoljnu i unutrašnju jedinicu (hidrobox).

- Stabilnost i pouzdanost bez elektro grejača - Ecodan sistem je dizajniran da funkcioniše na optimalnom nivou tokom cele godine; max temperatura vode je 60ºC, a sistem funkcioniše do spoljne temperature od -28ºC.

(Foto: Klima M)
- Mogućnost kontrole sistema preko računara, tableta ili pametnog telefona pomoću aplikacije MELCloud (WiFi interface)

Sistem se sastoji od spoljne jedinice, vrhunske inverter toplotne pumpe vazduh voda gde se svojim kvalitetom izdvaja ZUBADAN serija koja se pokazala kao nezamenljiva u radu na niskim temperaturama sa niskim utroškom električne energije ali i 100% učinkom, i unutrašnje jedinice – Hydroboxa koji je opremljen vrhunskim komponentama koje garantuju dugotrajnu i bezbrižnu eksploataciju.

(Foto: Klima M)
Spoljna jedinica se može prilagoditi bilo kojim potrebama za toplom vodom, bilo to podno ili radijatorsko grejanje u kombinaciji sa pripremom tople sanitarne vode. Hydrobox je opremljen elektronikom za dva grejna kruga i omogućava primenu kombinacije podnog i radijatorskog grejanja.
(Foto: Klima M)
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE