Izvor: eKapija | Petak, 18.12.2020.| 09:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zašto se arhitekte odlučuju za električno podno grejanje kada žele da imaju neograničenu kreativnost i postignu maksimalnu ugodnost

(Foto: Sobel)
Baš kao što je to radio Frank Lloyd Wright, tvorac sjajnih zgrada kao što su Fallingwater ili Guggenheim Museum u Njujorku, tako su i mnogi drugi arhitekti kao što su Phillip Johnson, John Lautner, Richard Neutra i Frank Gehry preferirali podno grejanje u svojim remek-delima arhitekture.

Nije se radilo samo o pozitivnom efektu podnog grejanja, već i o ogromnoj kreativnoj slobodi koju omogućava odustajanje od upotrebe radijatora. Teško je zamisliti kako bi izgledala "Kuća Farnsworth-a" Miesa van der Rohe-a da su u njoj instalirani radijatori.

Na tržištu postoji bezbroj radijatora i grejalica. Veliki, mali, ravni - ogroman je broj varijacija i dizajna. Uvek je u pitanju rezultat iskonske "ljubavi-mržnje" između zamisli arhitekata i potrebe da se prostorije greju. Niko zaista ne voli da radijator smatra "elementom dizajna" - ali ranije ih nije bilo moguće izbeći, jer podno grejanje pre 40 ili 50 godina jednostavno nije bilo dovoljno usavršeno da bude i ekonomski konkurentno.

Sada se to potpuno promenilo. Savremeni sistemi podnog grejanja mogu se kontrolisati mnogo preciznije i bolje, te su stoga energetski efikasniji od grejanja tradicionalnim radijatorima.

Za arhitektonske slobode, električno podno grejanje ima posebno značenje. Kablovi koji se ugrađuju su izuzetno tanki i što je izuzetno bitno veoma fleksibilni. Lako mogu da se postave ispod bilo koje vrste poda i tako stignu i do najmanje niše, pa se čak mogu postaviti i ukoliko je pod ima nagib. Gotovo svi električni grejni kablovi i mreže se mogu ugraditi u zidove ili plafone.

Hemstedt, čiji je distributer u Srbiji Sobel iz Beograda, pre više od 40 godina specijalizovao se za razvoj električnih sistema podnog grejanja. I pored brojnih inovativnih rešenja, nudi kompletne koncepte poput "klimatski pozitivne" virtuelno autonomne kuće.

Električno podno grejanje je napredna tehnologija
Električno podno grejanje je napredna tehnologija (Foto: Sobel)

- Pored toga, mnogi predlozi su dolazili direktno od kupaca i arhitekata, i baš u tome leži naša snaga, da razvijemo rešenja i za individualne zahteve. Ovde Sobel sebe ne vidi samo kao dobavljača, već i kao partnera kada je reč o novim načinima implementacije električnog podnog grejanja - kaže Slavče Milanov, vlasnik kompanije Sobel.

- Električno podno grejanje je napredna tehnologija - kaže Milanov i dodaje:

- Kako god energetska tranzicija u različitim zemljama može izgledati, jedno je sigurno: trend je udaljavanje od fosilnih goriva i fokusiranje na obnovljivim izvorima energije. Obnovljivi izvori obično proizvode električnu energiju, što čini električne podne grejne sisteme zanimljivijim. Sistemi podnog grejanja imaju mnogo prednosti. Prvo je brza i direktna toplota - jer su podno grejne podloge sa tankim slojem postavljene direktno ispod podne obloge. Ako je podno grejanje uključeno, ono stvara prijatnu, dobro raspoređenu toplotu zračenja nakon nekoliko minuta. Ova "direktna reakcija" podnog grejanja sa grejnim mrežama obezbeđuje kraća vremena zagrevanja i time manju potrošnju energije.

Milanov ističe da je električno podno grejanje pogodno za svaku podnu oblogu:

- U programu kompanije Hemstedt, koju mi u Sobelu imamo, pronaći ćete električno podno grejanje za svaku podnu oblogu. Bilo tepih, laminat, parket, pločice ili kamen. Štaviše, mi u Sobelu imamo jedinstveni Hemstedt HEM-SISTEM®, koji olakšava ugradnju podnog grejanja i omogućava minimalnu debljinu sloja za ugradnju, daleko tanjeg od onog potrebnog za ugradnju vodenog podnog grejanja. Tako je naše električno podno grejanje idealno, za obnovu starih zgrada.

Slavče Milanov
Slavče Milanov (Foto: Sobel)

Sada znamo da su i Rimljani, pa i veliki mongolski vladar Džingis-kan znali za prijatnu toplinu podnog grejanja. Deca se mogu slobodno igrati na podu, ukućani su potpuno slobodni da hodaju bosi, što je umirujuće i zdravo za stopala. Budući da savremeni sistemi električnog podnog grejanja više ne zagrevaju površinu podne obloge preko 26°C, u vazduh se prenosi manje prašine sa zemlje nego što je to slučaj kod radijatora, koji razvijaju mnogo jače vertikalno strujanje vazduha usled više temperature grejnih tela. Pored toga, podno grejanje osigurava smanjenu vlažnost u blizini poda i time onemogućava širenje plesni i grinja.

- Faktor koji nikada ne smemo zaboraviti u sistemu električnog podnog grejanja je da nema potrebe za radijatorima - ističe Milanov. Koliko god oni bili mali, niski ili tanki, radijatori oduzimaju koristan prostor u prostoriji i svojim položajem određuju rešenja u enterijeru.

- Treba istaći da električno podno grejanje nije pogodno samo za dnevne sobe, već i za kupatila. Ovde električno podno grejanje stvara klimu koja se odmah doživljava kao prijatna i uspešno isušuje vlagu na podlozi, što donosi dodatnu sigurnost - kaže Milanov.

Imajući sve ovo u vidu, arhitekti bi danas trebalo da daju konstruktivne ideje i rešenja, sa što manje kompromisa, što im upravo Sobel električno podno grejanje omogućava. Bez takvog pristupa, oni sigurno nikada ne bi stvorili Fallingwater Residence ili Guggenheim Museum!

Sobel d.o.o.
Ustanička 125-I, Šumice
11000 Beograd, Srbija,
Tel/fax: +381 11 3087-507, 3087-064,
e-mail:office@sobel.rs


Fotogalerija
Sobel i Hemstedt - Podno grejanje

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE