NavMenu

"Vilinska" vina sa zatravljenih vinograda - Vinarija Milosavljević verna je spoju tradicije i švajcarskog iskustva

Izvor: Top Srbija Petak, 06.11.2020. 10:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JirkaBursik/shutterstock.com)Ilustracija
Na desnoj obali Zapadne Morave, u selu Bučje kod Trstenika, nalazi se Vinarija "Milosavljević", poznatija pod brendom "Vila Vina". Milomir Milosavljević vinar/vinogradar, 2006. godine na potezu Bučke Poljane, registrovao je porodičnu vinariju, u kojoj se dva veka unazad proizvodilo vino.

Kao i sve druge, i ova vinarija je imala svoj razvojni put. Njen je poseban, jer je Milomir pre 30 godina napustio pet generacija dugu tradiciju proizvodnje grožđa i vina i svoje iskustvo sticao u vinariji "Rebbaugenossenschaft Spiez" u Švajcarskom kantonu Bern. Kada je odlazio, poneo je na nepcu slast grožđa rodnog kraja. Iz Švajcarske doneo je iskustvo u korišćenju novih tehnologija proizvodnje vina. Bila su to dva temelja na kojima je započeo obnavljanje, osavremenjivanje i unapređivanje porodične tradicije.

Vinogradi Vinarije "Milosavljević" protežu se na četiri hektara. Na njima su najdominantnije sorte Tamjanika i Prokupac. Gaje se još i internacionalni Sauvignon blanc i Cabernet Sauvignon. Ova vinarija je jedna od prvih, ako ne i prava koja je počela uzgoj Shiraza na terenima Srbije. Merlot je šesta sorta grožđa zastupljena u vinogradima, na zemljištu bogatom mineralima (gajnjača sa žutim peskom), okrenutim prema jugu, na nadmorskoj visini od 300 - 450 metara u podnožju Kopaonika.

U procesu proizvodnje vina brend "Vila Vina" podrazumeva vrhunska i kvalitetna vina koja nastaju u spoju tradicije i savremene tehnologije. "Vilinsko" u ovoj priči je specifičan, tzv. integrisan način proizvodnje, sa zatravljenim vinogradima, gde se svaki drugi red kosi. Po završetku berbe u svakom drugom redu seje se uljana repica, kako bi zadržala vlagu. Ne koriste se veštačka đubriva, a upotreba sredstava za prskanje svedena je na minimum. Prinos je kontrolisan, redukovan. Višak roda i lišća se uklanja pred zrenje i sve je podređeno kvalitetu.

Godišnja produkcija vina je 35.000 boca i, kako ističe Milosavljević, tako će ostati. Tamjanika se radi u količini od 22.000 buteljki, Prokupac 5 - 6.000. Akcenat je na Tamjanici jer se to vino najviše traži. Zahvaljujući većoj potražnji Prokupca na tržištu, planira se znatno uvećanje proizvodnje i ovog vina. Poslednjih godina porodica je dosta ulagala u infrastrukturu, proširenje kapaciteta podruma (40.000 litara), vinograda, degustacione sale koja može da primi do 50 osoba.

- Sada, kada smo sve to pripremili, u potpunosti možemo da se posvetimo povećanju kvaliteta naših vina. Mislim da je ovo dobar trenutak za to, jer premda imamo dobre stručnjake čini mi se da država dugo nije posvećivala dovoljno pažnje vinarima - kaže ovaj domaćin, čija vina su i do sada bila primećena i od strane publike, i od vinske elite.

Puno prostora bi zauzelo nabrajanje svih nagrada dobijenih na domaćim i međunarodnim vinskim festivalima. Npr. Tamjanika iz barrique pod nazivom "Jefimija" iz sopstvenih zasada tamjanike od probranih grozdova, preradom na tradicionalan način, odnegovano u novim hrastovim buradima, je na međunarodnom takmičenju AWC vina u Beču, 2019. godine, u konkurenciji 1.726 vinarija iz 42 države i sa preko 12.000 uzoraka vina iz celog sveta, osvojila srebrnu medalju. Cabernet Sauvignon iz 2007 je osvojio zlatnu medalju na Royal Challenge Wine Beograd 2009. Merlot 2015 proglašen je za Najbolje Srpsko Vino, zlatna medalja i Šampionski pehar za najbolje ocenjeno vino. Cabernet Sauvignon barrique 2017 je na Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insiene (Bergamo, Italija) osvojilo dve zlatne medalje, i proglašeno je za najbolje srpsko vino, a Cabernet Sauvignon barrique 2012 Ministarstvo poljoprivrede je 2017 označio kao vrhunsko K.G.P.K vino u sistemu geografskog porekla / dobitnik ljubičaste plakete i pehara za proizvedeno vrhunsko vino.

Milosavljević budućnost svoje vinarije, ali i srpskog vinarstva uopšte, vidi u proizvodnji vina od autohtonih sorti. Vidi je i u prenošenju znanja na mlađe generacije. On je to preneo na sina Dragana, ovaj dalje prenosi na svog sina.

- Mi smo po svemu tradicionalna porodica. Živimo "pod jednim krovom", tri generacije, negujući stare srpske vrednosti - istakao je sagovnik, čije su ruke koje stiskaju grozd krasile naslovnu stranu prestižne revije Vino&Fino i postale zaštitni znak petog Međunarodnog dana Prokupca, održanog ove godine.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.