NavMenu

Procena uticaja na životnu sredinu budućeg postrojenja za preradu vode za piće u Kostolcu na javnom uvidu

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.01.2020. 13:22
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen Studija)
JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta postrojenja za preradu vode za piće na izvorištu Lovac (PPV Lovac) u Kostolac.

Studiju je uradio Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi.

- Projektom za građevinsku dozvolu za PPV Lovac defniše se tehničko rešenje koja će, uz neophodne radove na postrojenju, obezbediti da postrojenje pri projektovanom kapacitetu od 70 l/s i pri budućem kvalitetu sirove vode, obezbediti efikasani pouzdan tretman sirove vode do kvaliteta vode za piće, u skladu sa zahtevima Projektnog zadatka, zakonske regulative i najbolje prakse u ovoj oblasti - navodi se u studiji.

Gradska opština Кostolac zasnovana je na jedinstvenom i organizovanom sistemu za vodosnabdevanje. Vodovodni sistem čine izvorište Lovac sa crpnom stanicom i vodovodna mreža. Danas je na izvorištu Lovac izgrađeno pet bunara sa oznakama u krugu prečnika oko 100 m. Većina bunara je dubine oko 25 m, prečnik konstrukcije 400 mm.

Vodovodna mreža je uglavnom stara, izgrađena 40-tih godina prošlog veka.

Najveći deo vremena u eksploataciji su dva bunara B-1 i B-2. Njima se zahvaćena voda eksploatiše bez dodatnog prečišćavanja, već se samo nakon dezinfekcije gasnim hlorom potiskuje direktno do potrošača. Sa ovog izvorišta vodom se snabdeva grad Кostolac i sela Кostolac, Drmno, Petka, Stari Кostolac i Кlenovnik.

Postoji izgrađena kanalizaciona mreža otpadnih voda, ali naselje nema izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda, pa se fekalne vode ispuštaju u Dunav.

Zaključak Studije je da Postrojenje za prečišćavanje vode Lovac na osnovu projektovane tehnologije prerade vode neće biti značajan zagađivač životne sredine.


Projektom za građevinsku dozvolu predviđeno je da se za finalnu dezinfekciju vode koristi natrijum hipohlorit koji je daleko sigurniji za upotrebu od nekih drugih dezinfekcionih sredstava, kao na primer od gasnog hlora. Tehnološke otpadne vode sa PPV Lovac će se tretirati u laguni ‐ taložnici.

Otpadne vode mogu imati značajne posledice po životnu sredinu jedino u slučaju akcidenta ili nekog naglog pogoršanja kvaliteta vode na vodozahvatnim objektima.

Uvid u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu može se izvršiti u prostorijama Ministarstva u Novom Beogradu, kao i na sajtu Ministarstva.

Javna rasprava i prezentacija predmetne studije biće održana 13. februara 2020. u Požarevcu.

A.K.


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.