NavMenu

Sve slabiji kvalitet žita iz Srbije utiče na izvoz - Kako to promeniti?

Izvor: Politika Utorak, 24.09.2019. 09:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko Karišić)Ilustracija
Izvoznici pšrenice i brašna ove godine moraće da pojačaju kontrole kvaliteta, kako sadržaj toksina ne bi prešao dozvoljene granice. Zbog pojave bolesti fuzarijum na našim žitnim poljima, očekivano je da će uvoznici kontrolisati i taj parametar, poručuju stručnjaci, a piše Politika.

Prema podacima Žitounije, u avgustu je izvezeno svega oko 31.000 tona, a bilans (jul i avgust) najlošiji je u poslednje četiri godine. Kao razlog pada interesovanja za žitom iz Srbije navodi se visoka cena i sve slabiji kvalitet.

Profesor dr Miroslav Malešević kaže da je izbor sorte prvi korak za uspešnu proizvodnju:

- Ukoliko ratari ne izaberu sortu koja nosi genetsku osnovu za kvalitet, sve kasnije mere tokom vegetacije biće uzaludne. Prilika je da se preko Direkcije za robne rezerve obezbedi seme najkvalitetnijih sorti.


Dodaje i da domaće sorte ni na jednom lokalitetu nisu bile slabije po prinosu u odnosu na strane, a to se naročito pokazalo u Vojvodini.

- Na primer, simonida, zvezdana u NS40S bile su bolje, ili u njamanju ruku ravnopravne sa najzastupljenijim stranim sortama. Kada je u pitanju tehnološki kvalitet zrna, domaće sorte bile su superiorne - navodi Malešević.

Upozorava i da je potrebno koristi deklarisano seme, odnosno ispitano, kako ne bi došlo do pojave bolesti, koje se prenose semenom.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.