Praznik za sva čula - Četvrto svetsko takmičenje kuvara i Blakanski kulinarski kup od 21. do 23.05.2009. u Beogradu
Kulinarska asocijacija Srbije (KAS), Asocijacija šefova kuvara Srbije (AŠKS) i kompanija Bel Expo su od 21-23. maja 2009. godine domaćini i organizatori IV svetskog takmičenja kuvara (OWCCC - One World Culinary Chefs Competition) i Balkanskog kulinarskog kupa (BCC – Balkan Culinary Cup).
Na One Culinary World Chefs Competition u Beogradu će učestvovati sedam šefova kuhinja. Takmičare bira WACS preko svojih kontinentalnih direktora. Svaki od sedam timova, predstavnika kontinenta, broji tri člana: kuvar, sudija i stručni novinar. Šefovi kuhinja će imati priliku da demonstriraju svoje znanje i veštine tokom takmičenja ispred profesionalne publike koju čine kuvari, hotelijeri i restorateri iz Srbije i balkanskih zemalja.
Takmičarski kontinenti:
- Afrika -1 takmičar
- Evropa -2 takmičara
- Azija 1 takmičar
- Amerika - 2 takmičara
- Pacifik - 1 takmičar
Paralelno sa One Culinary World Chefs Competition se održava i Blakanski kulinarski kup (BCC – Balkan Culinary Cup). Balkanski kulinarski kup je prvi šampionat profesionalnih kuvara i poslastičara i do sada jedini skup ovakvog karaktera u Balkanskom regionu. Učesnici Balkanskog Kulinarskog Kupa su : Bugarska, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Kipar, Albanija, Rumunija, Turska i Srbija. Cilj ovog šampionata je da okupi što više kuvara iz zemalja iz regiona ali i iz Evrope, radi razmene iskustva i implementacije novih trendova i prehrambenih proizvoda u pripremi i serviranju hrane i pića.
Tokom ova tri dana, od 21-23. maja, organizatori će ugostiti 150 kolega kuvara iz inostranstva, među kojima su predsednik Svetske asocijacije Kuvara (WACS) gospodin Gissur Gudmundsson, i druge priznate i cenjene kolege iz vrha svetske gastronomije.
Za mesto održavanja takmičenja odabran je EXPO XXI Međunarodni Expocentar Beograd, koji svojim prostornim i tehničkim karakteristikama ispunjava uslove Svetske asocijacije Kuvara (WACS).
Generalni pokrovitelj Svetskog takmičenja šefova kuhinja (One Culinary World Chefs Competition) i Balkanskog kulinarskog kupa (BCC – Balkan Culinary Cup) je Narodna kancelarija predsednika Republike. Takmičenje podržavaju i Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj Srbije – sekretarijat za turizam, Skupština grada Beograda, Privredna komora Beograda i Turistička organizacija Beograda. Svi oni su prepoznali osnovne ciljeve ove manifestacije, a to je promocija domaćih proizvoda stranim posetiocima kao i afirmacija Beograda i Srbije kroz gastronomiju.
Oficijelni hotel šampionata je Hotel Holiday INN Beograd, a sponzor je Metro Cash&Carry Beograd.
Podatak da u našoj zemlji ima nešto više od 10.000 kuvara, 2.700 ugostiteljska objekta, 253 kategorisana hotela i 148 kategorisana restorana, a da Srbija nikada nije bila domaćin ovako prestižnog šampionata uverava nas da će poseta stručne javnosti za vreme takmičenja biti veoma dobra i svrsishodna.