NavMenu

Kozji sir u Srbiji retko na trpezi - Proizvod mini-mlekare Gorski nagrađen na takmičenju u Londonu

Izvor: B92 Nedelja, 03.12.2017. 11:50
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Do pre desetak godina, kada je krenula u kozarstvo, diplomirana pravnica Ljiljana Paušić Mojić iz Jazaka nije ništa znala o kozama. Ipak, uz veliki rad i neprestano usavršavanje, postigla je i veliki uspeh.

Naime, iz Londona je stiglo međunarodno priznanje za proteklu deceniju punu rada i stalnog učenja: sir proizveden u njenoj mini-mlekari Gorski dobio je bronzanu medalju na najvećem međunarodnom takmičenju proizvođača sira.

- U jakoj konkurenciji u Velikoj Britaniji 250 sudija ocenjivalo je uzorke čak 3.000 sireva iz 35 zemalja - kaže Ljiljana Paušić Mojić.

Ona objašnjava da se na tom takmičenju ocenjuju boja, miris, ukus, tekstura i konzistencija.

- Moj proizvod je, zahvaljujući kvalitetu, osvojio značajno priznanje. Mislim da je, osim za mene, sigurno i za druge proizvođače sireva iz naše zemlje važno da svoje proizvode ponude ocenjivačkim komisijama i van Srbije - kaže Ljiljana i ukazuje da je to prvo međunarodno priznanje za neki od njenih proizvoda.

Ona smatra da je time potvrđeno da je posao u koji se upustila – uzgoj koza i proizvodnja sira – u potpunosti savladala.

- Među takmičarima je bilo ozbiljnih proizvođača sireva, sa višedecenijskim stažom u mlekarstvu, i znatno većim stadom od mog, koje broji samo 60 muznih koza rase alpina. U to priznanje uloženo je mnogo rada i vremena, bezbroj pokušaja, probanja, doterivanja kvaliteta, dok nisam pogodila recept – sir bez "šmeka", za koji se ne može iz prve prepoznati da je od kozjeg mleka - kaže Ljlijana.

Prema njenim rečima, dogodine će otići u London, a pre toga će svoj proizvod - sir "gorski" ponuditi na procenu na sličnom međunarodnom takmičenju u Nemačkoj.

- Za sada ne planiram da povećavam stado i da širim proizvodnju. Mesečno se u Mlekari Gorski proizvede oko 500 kilograma sira koji prodajemo pre svega restoranima visoke kategorije u Beogradu i Novom Sadu, kao i supermarketima i dobrom snabedevnim radnjama zdrave hrane. Za sada ne planiram izvoz sira - kaže Ljiljana Paušić Mojić.

Ona ističe da se, uz veliki rad, i sa stadom od 60 grla može dobro zaraditi i živeti. Naime, kilogram kozjeg sira košta od 1.200 dinara, pa naviše. Ipak, naglašava da se u Srbiji kozji sir gotovo uopšte ne koristi, a da bi se potencijalni kupci upoznali sa ukusom te namirnice, u sklopu mini-mlekare od lane postoji degustaciona sala u kojoj se mogu probati proizvodi – zreli sir, koji odleži šest do osam meseci u hrastovini, halumi sir i polutvrdi sir sa različitim začinima.

- U zemljama Evropske unije kozji sir je veoma cenjen, tražen i uobičajen u ishrani, za razliku od Srbije, pa se nadam da će mogućnost degustacije pomoći da se i kod nas slika promeni i da kozji sir bude češće na trpezi - ističe Ljiljana Paušić Mojić.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.