NavMenu

Aerodrom Tivat ide u dugoročni zakup

Izvor: seebiz.eu Ponedeljak, 29.05.2017. 09:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Crne Gore daće u dugoročni zakup zainteresovanom stranom investitoru Aerodrom Tivat, jer joj ne odgovara model kreditiranja rekonstrukcije te vazdušne luke koji je predložila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kazao je u subotu (27. maja 2017. godine) crnogorski premijer Duško Marković.

- Naše opredeljenje je da ćemo Aerodrome Crne Gore (ACG) u celini, a posebno Aerodrom Tivat, pokušati da valorizujemo kroz model dugoročnog zakupa. Postoje ozbiljna interesovanja kredibilnih svetskih kompanija i za ovaj prostor. Mi sa Svetskom bankom u ovom momentu radimo na projektovanju modela, mislim da će to biti veoma brzo i tada ćemo izaći sa konkretnim predlogom - kazao je u Tivtu Marković, odgovarajući na pitanje Vijesti zbog čega se zastalo sa već dogovorenim aranžmanom ACG, po kome bi EBRD toj državnoj firmi dao dugoročni kredit za rekonstrukciju tivatske vazdušne luke vrednu oko 50 mil EUR, ne tražeći pritom garancije države za njega.

Aerodromi Crne Gore su, inače, sa EBRD pripremili sve za raspisivanje tendera za projektovanje i izgradnju objekta novog putničkog terminala u Tivtu, odnosno tendera za pripremu glavnog projekta za manevarske površine i platformu kao i za parking za vozila. Da bi ti tenderi bili raspisani, čekalo se zeleno svetlo Vlade Crne Gore, jer je ACG u državnom vlasništvu. Prema nezvaničnim informacijama, osnovni razlog zašto je Vlada oklevala da uđe u ovaj projekat je to što je navodno, jedan od uslova EBRD da odobri ovaj kredit po veoma povoljnim uslovima, bio da Vlada garantuje da će Aerodrom Tivat nakon rekonstrukcije, najmanje još 10 godina ostati u državnoj svojini, odnosno da neće biti privatizovan.


- Znate da smo u postupku finansijske konsolidacije i svako novo zaduživanje nam otežava poziciju u pravcu realuzacije tog našeg stratešog opredeljenja makroekonomske i finansijske stabilnosti - rekao je premijer dodajući da "u ovom trenutku nama taj model ne odgovara, ali još o njemu razgovaramo".
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.