Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.01.2015.| 14:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Mineco" nastavlja da investira u Srbiju i region - U Bosilegradu u planu ulaganje 15 mil EUR u rudnik olova i cinka

(Foto: shuttestock.com )
Od pre nekoliko godina, na području opštine Bosilegrad, "Mineco Grupa" sa partnerima sprovodi istražne rudarske radove u okviru rudnika olova i cinka "Bosil-Metal". Od 2010. godine, kada su počela istraživanja, do danas, potvrđene su dovoljne rezerve rude za pokretanje rudnika. U "Bosil-Metalu" trenutno je 73 radnika, a ukoliko se rudnik osposobi za eksploataciju, planira se zapošljavanje 250 do 300 ljudi, uglavnom lokalnog stanovništva. Predstoje velika ulaganja, izrada glavnog rudarskog projekta i paralelno sa njim, izgradnja rudarskih objekata. Ukoliko sve bude teklo po planu, uz dodatnu investiciju od oko 15 mil EUR, "Mineco" i partneri će rudnik otvoriti u naredne tri, četiri godine.

U oblasti rudarstva "Mineco Ltd", članica "Mineco Grupe", samostalno ili sa partnerima upravlja rudnicima: u Srbiji - "Velikim Majdanom" kod Ljubovije i "Rudnikom" kod Gornjeg Milanovca, koji se bave eksploatacijom i preradom rude olova i cinka i "Bosil-Metalom" kod Bosilegrada, a u Bosni i Hercegovini rudnikom olova i cinka "Sase" u Srebrenici, dok je u pripremi rudnik olova u Olovu, a izvode se istražni radovi na nalazištima antimona u Novom Goraždu.

Nedavna studija NALED-a i USAID-a je privatizaciju rudnika "Rudnik" uvrstila u pet najboljih u Srbiji. Inače, nju su prethodno Agencija za privatizaciju i druge nadležne institucije proglasile jednom od najuspešnijih. Rudnik "Veliki Majdan" kod Ljubovije, Agencija za stečaj Republike Srbije istakla je kao primer uspešnog preuzimanja i daljeg upravljanja privrednim društvom.

"Mineco Ltd" deo je "Mineco Grupe" koja se bavi ulaganjem i razvijanjem rudnika olova, cinka, bakra u zemljama Jugoistočne Evrope i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza. Od osnivanja Grupe, 2003. godine do danas, zajedno sa svojim partnerima, "Mineco" uspešno posluje na pet kontinenata: u Evropi (Velika Britanija, Švajcarska, Holandija, Rusija, Makedonija, Bosna, Srbija, Kipar), Aziji (Turska i Azijske zemlje bivšeg SSSR), Africi (Zambija) i severnoj i južnoj Americi (Kanada, Peru, Čile), a planira se širenje i u Australiji.

Osim rudarstva, "Mineco" od 2011. godine predviđa investiranje u oblast obnovljivih izvora energije na prostoru Balkana i izgradnju mini hidroelektrana (MHE), a ove godine ostvario je značajne poslovne rezultate i u tojovoj oblasti.

Na Drugom javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike, "Mineco" je dobio 4 lokacije za razvoj i izgradnju minihidroelektrana u opštinama Valjevo, Dimitrovgrad i Paraćin. Trojnim Memorandumom o razumevanju između Ministarstva, predstavnika lokalnih samouprava i investitora, čije se potpisivanje očekuje, obuhvaćena je priprema i realizacija projekata izgradnje minihidroelektrana u navedenim područjima. Ukupna vrednost investicije "Mineca Ltd" za izgradnju ovih MHE je procenjena na 3,3 mil EUR, a izrada detaljnih planova i konačna odluka da li će se i koja lokacija razvijati tek predstoji.

U Republici Srpskoj, "Mineco" je na Javnom pozivu Ministarstva industrije, rudarstva i energetike Vlade Republike Srpske dobio koncesiju za izgradnju i korišćenje male hidroelektrane na reci Drinjači na teritoriji opštine Zvornik. Ugovorom o koncesiji, čije se potpisivanje uskoro očekuje, predviđena je izgradnja male hidroelektrane "Medoš", procenjene instalisane snage 3,97 MW i procenjene godišnje proizvodnje od 13,5 GHw. Koncesioni period utvrđen ugovorom je do 50 godina, a procenjena vrednost ove investicije iznosi 10 mil EUR.

"Mineco grupa" u potpunosti poštuje zakone zemalja u kojima posluje i neguje principe dobre poslovne etike. Filozofija poslovanja zasniva se na etičkom pristupu, koji podrazumeva zakonsko poslovanje, očuvanje životne sredine, industrijski i komercijalni rast uz pomoć zajednici.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE