NavMenu

Koje su prednosti uzgoja crnog suncokreta?

Izvor: Agroklub Nedjelja, 26.11.2023. 16:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: eKapija)Ilustracija
Poslije korone pojedini voćari odlučili su se da iskrče stare zasade voća i posiju crni suncokret jer se ulje, koje se dobija iz sjemenki, na tržištu može prodati po povoljnim cijenama. Inače, velikih razlika između crnog i ostalih suncokreta koji se uzgajaju na oranicama nema. Stabljika je visoka i čvrsta pošto ima dobro razgranat korjen koji je snažan i daje stabilnost biljci.

Jak korjen

Naraste i više od dva metra visine, pogotovo ako ima dovoljno vode. U početku stabljika je nježna, a kasnije prečnik može da naraste i do šest centimetara. Listovi su veliki, srcolikog izgleda dok se stablo završava sa cvetnom glavicom na kojoj su cvjetovi, u kojima su posle oplodnje formirane sjemenke. Glavica je okružena narandžastim laticama koje biljci daju vatren izgled.

Poprilično je otporan i na jake vjetrove

Stabljika crnog suncokreta prekrivena je grubim dlačicama koje sprečavaju gubitak vode. Podstiče razvoj korisnih organizama i rahli zemljišta. Što se tiče zemljišta, crni suncokret nije preterano zahtjevan, iako voli ona bogata hranljivim materijama, posebno azotom i fosforom. Zbog snažnog i dubokog korjenovog sistema dobro koristi kalijum iz zemljišta, a poprilično je otporan i na jake vjetrove.

Ako se gaji u baštama, kao pojedinačne biljke na obodima bašte, dovoljno je da se rastrese stajsko đubrivo, bilo zreli stajnjak ili peletirano stajsko đubrivo, a biljka dobro reaguje i na kompost od šampinjona. Listovi i stabljike mogu da se koriste za ishranu stoke, najčešće kao silaža.

Nisu poželjne visoke temperature

Za normalan rast i razvoj zahteva temperature između 20 i 25 stepeni, a ako je više od 25 stepeni, smanjuje se procenat ulja u crnim semenkama koje imaju visoku energetsku vrednost. Semenke sazrevaju u drugoj polovini septembra. Takođe, crni suncokret spada u medonosne biljke koje posećuju insekti oprašivači.

Nije tolerantan na plamenjaču

U suštini, visoke temperature u doba cvjjetanja mogu da redukuju prinos, ali dobra snabdjevenost zemljišta hranljivim materijama i vodom, mogu da ublaže negativne efekte visokih temperatura. Prinosi mogu da iznose i do tri tone po hektaru.

Sjemenke suncokreta sadrže dosta kalcijuma, bakra, magnezijuma, vitamina B i E, linolne kiseline, a dobre su i za reumu, artritis, astmu. Što se tiče bolesti, poprilično je otporan na crnu pjegavost, dok nije tolerantan na plamenjaču. Ipak, ova bolest ne utiče mnogo na prinos.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.