NavMenu

Koju sortu borovnice izabrati za uzgoj?

Izvor: Agroklub Utorak, 19.09.2023. 07:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: katacarix/shutterstock.com)Ilustracija
Većina savremenih i produktivnih sorti borovnice su samooplodne. Iako je sa stanovišta primjene agrotehničkih mjera a posebno berbe, lakše gajenje samo jedne sorte u zasadu, sigurnije je da se posadi nekoliko, navodi stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Vesna Vasić.

Pri tome naravno voditi računa da se odabrane mogu međusobno oprašivati, a da kvalitet plodova odgovara zahtevima tržišta. Oprašivanje borovnice je najuspješnije kada se sorta koja je oprašivač i sličnog je vremena cvetanja kao i glavna, posadi na određenom rastojanju u istom redu sa glavnom.

Drugi način je naizmjenična sadnja glavne i sorte oprašivača na čitavoj površini zasada. Za proizvodne zasade koristiti sadnice proizvedene nekim od vegetativnih načina, u rasadnicima koji su pod stalnom kontrolom ovlašćenih državnih institucija. One moraju da budu deklarisane, sertifikovane, sortno ispravne i odgovarati propisanim standardima kvaliteta u pogledu razvijenosti i zdravstvenog stanja, ističe Vasićeva.

Kako je Agroklub ranije pisao, na vreme zrenja i prinos ovog voća mogu da utiče i boja protivgradne mreže. Crvena mreža imala je najveći uticaj u pogledu prinosa, gde je prinos po žbunu bio 5,5 kg u šestoj vegetaciji, dok je biserna imala najlošiji efekat na visinu prinosa - 2,6 kg po žbunu. Manipulacijom kvaliteta svjetlosti mogu da utiču na vrijeme zrenja, pa je najranije bilo pod bisernom mrežom za četiri dana ranije u odnosu na crnu. Najkasniji početak zrijenja bio je pod plavom mrežom.

Pogodne sorte

Djuk (Duke) se preporučuje kao vodeća sorta u komercijalnim zasadima Srbije. Prosječan prinos po žbunu je oko šest kilograma, dugo ostaje u svježem stanju, dobro podnosi transport i pogodna je za potrošnju u svježem stanju. Iskustva u gajenju nje u našim uslovima ukazuju na njenu jaku osetljivost na nedostatak i zemljišne i vazdušne vlage.

Blukrop (Bluecrop) se preporučuje za gajenje u našoj zemlji kao dopuna vodećoj sorti Djuk. Rađa redovno i dobro (oko 4-6 kg po žbunu). Dobro podnosi transport i čuvanje ali je ojsetljiva na rak izdanaka borovnice.

Patriot (Patriot) je kao i prethodne dve američka, preporučuje se kao prateća sorta u Srbiji. Odlične je rodnosti, veoma je otporna na niske temperature, a dobro podnosi vlažnija zemljišta i ona lošije strukture.

Sorte Aurora i Liberti se preporučuju za gajenje u ograničenom obimu, kao dopuna postojećem sortimentu i za produženje sezone berbe, završava jagodinski stručnjak.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.