NavMenu

Nova sorta kupusa osvaja Evropu - Proizvođači ne mogu da podmire potražnju

Izvor: Agroklub Utorak, 21.02.2023. 13:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Trong Nguyen/shutterstock)Ilustracija
Holandski uzgajivači su ukrštanjem tradicionalnog šiljastog i ljubičastog kupusa stvorili, a šta drugo nego - šiljasti ljubičasti kupus pod nazivom "Violetti", izvještava Freshplazza.

Uzgaja se u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji. Boju je naslijedio od ljubičastog, a blagu aromu od šiljastog. Glavica je manje kompaktna nego kod običnog kupusa.


Popularan kod mlađih generacija

Može da se koristi u receptima za razna jela i salate, a priprema se brzo i jednostavno. Najviše se koristi u pripremi salata i predjela zbog svoje hrskavosti. Može se kuvati, dinstati, peći, pržiti, roštiljati. Postao je posebno popularan kod mlađih generacija koje žele da se zdravo i raznovrsno hrane. Pogodnost je što ne gubi boju u jelu.

Glavice težine od 500 do 800 grama se prodaju na komad, dok se krupnije prerađuju. Često je sastavni dio mješavina povrća zbog svoje boje. Veliki interes je pokazala i prerađivačka industrija.


Potražnja sve više raste

Uzgaja ga kompanija TB&S koja je inače specijalizovana za šiljasti kupus. Ukupno imaju 600 hektara u Holandiji i Portugalu odakle redovno snabdijevaju evropsko tržište.

I u Skandinaviji raste potražnja za ovim povrćem, toliko da je proizvodnja ne može zadovoljiti.

Dostupan je tokom cijele godine. Violeti uzgajan u Holandiji stiže na tržište od sredine juna, dok se uskladištene glavice isporučuju sve do kraja marta kada dolaze one uzgajane u Portugalu i dostupne su do sredine juna.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.