NavMenu

Goran Kostić, direktor kompanije Alfa-Plam - Koji energent odabrati za grijanje u predstojećoj zimi?

Izvor: eKapija Utorak, 03.10.2023. 09:01
Komentari
Podeli
Goran Kostić, direktor kompanije Alfa-Plam (Foto: Alfa-Plam)Goran Kostić, direktor kompanije Alfa-Plam
Sa približavanjem jeseni polako se aktualizuje i tema grijanja kao i pitanje za koji energent se odlučiti. Tradiconalno, najveći broj naših sugrađana se opredeljuje za grijanje na čvrsto gorivo odnosno drvo, mada veliki broj domaćinstva koristi pelet, a sve veći i gas kao energent.

Govoreći o peletu, zbog nestabilne geopolitičke situacije u Evropi, u 2022. godini došlo je do pada proizvodnje i prodaje uređaja na pelet uzrokovanoj prije svega nestabilnim tržištem energenata.

U drugom kvartalu 2023. godine je došlo do postepenog oporavka tržišta peleta, a samim time i tržišta peći i kotlova na pelet. Drvnog peleta ima u dovoljnim količinama u svim kanalima prodaje, a njegova cijena se vratila na prihvatljiv nivo za krajnjeg potrošača (250-300 evra po paleti, 1050 kg).

O svemu ovome razgovaramo sa Goranom Kostićem, direktorom kompanije Alfa-Plam DOO koja je najveći evropski proizvođač štednjaka na čvrsto gorivo i lider je u proizvodnji grejnih tijela na pelet u regionu Jugoistočne Evrope.

Da li i i zašto treba kupiti Alfa-Plam proizvode na pelet?

- Alfa-Plam peći i kotlovi na pelet su potpuno automatizovani sistemi koji primjenom savremene tehnologije kontrolišu potrošnju peleta i količinu vazduha koja ja potrebna za njihovo sagorijevanje. Alfa-Plam peći, kotlovi i štednjaci imaju stepen efikasnosti preko 90% i usklađeni su sa veoma strogim standardima koji važe na tržištu EU, a prije svega sa EU Ecodesign direktivom.

Šta još odlikuje peći i kotlove na pelet kompanije Alfa-Plam?

- Modeli novije generacije uređaja na pelet posjeduju i dodatne sisteme za čišćenje koji obezbjeđuju lakše održavanje i pouzdano funkcionisanje.

Dodatni sigurnosni termostati koji se ugrađuju u uređaje na pelet sprečavaju pregrijavanje vode u kotlu i samozapaljenje peći što doprinosi većoj sigurnosti prilikom njihove upotrebe. Sve peći i kotlovi na pelet imaju fabrički ugrađene komponente neophodne za povezivanje na sistem grijanja.

Da li je moguće upravljanje proizvodima na daljinu ili programiranje rada proizvoda?

- Programiranje rada uređaja na pelet se vrši na nedeljnom nivou (vrijeme paljenja i gašenja i temperatura vazduha u prostoriji). Takođe, postoji i mogućnost upravljanja Alfa-Plam uređajima pomoću WiFi modula i aplikacije na mobilnom telefonu što krajnjem korisniku pruža dodatni komfor.

Kako se kretala prodaja pelet uređaja u proteklom periodu?

- Nakon svoje pojave na tržištu, početkom protekle decenije, prodaja uređaja na pelet u Srbiji je rasla iz godine u godinu da bi svoj maksimum dostigla u periodu 2020-2021. godine, kada se veliki broj domaćinstava odlučio za ovu vrstu grijanja. Rast potrošnje peleta, sve do 2022. godine, pozitivno je uticao i na rast proizvodnje i prodaje Alfa-Plam uređaja na pelet.

(Foto: Alfa-Plam)
Ipak, izbor energenta za grijanje nije nimalo jednostavan. Potrebno je dobro procijeniti šta je u vašem slučaju najisplativija opcija a jedna od veoma komfornih i isplativih opcija je i grijanje na gas. Kako Alfa-Plam u svojoj ponudi ima i gasne kotlove ovo je prilika da se bolje upoznamo sa njima.

Koliki je stepen iskorišćenja Alfa-Plam kotlova na gas?

- Stepen iskorišćenja Alfa-Plam gasnih kotlova kreće se od 91-93% kod konvencionalnih kotlova 93 do 100% kod kondenzacionih kotlova.

U Alfa-Plam ponudi se nalaze kotlovi sa kondenzacionom tehnikom. Da li oni ostvaruju iznad 100 procenata efikasnosti i kako je to moguće?

- Stepen iskorišćenja kod kondenzacionih kotlova može biti u praksi i do 105% zahvaljujući iskorišćenju toplotne energije kondenzata koji se vraća ka izmenjivaču toplote. To znači da se vodena para iz dimnih gasova kondenzuje, a toplota koja se tom prilikom oslobađa, a koja bi kod klasičnih kotlova bila bačena u atmosferu, koristi u sistemu grejanja.

Koje snage kotlova se nalaze u ponudi i za koje kvadrature su namijenjeni?

- Kompanija Alfa-Plam ima u ponudi konvencionalne kotlove u rasponu snaga od 13-35 kW kojima se mogu zagrijati površine u rasponu od 44-223 m2 i kondenzacione gasne kotlove u rasponu snaga 20-35 kW, kojima se mogu zagrijati površine u rasponu od 127-223 kvadratna metra.

A kotlovi na gas koji mogu da se ugrade bez dimnjaka? Kako funkcionišu i koje snage su na raspolaganju?

- Svi gasni kotlovi kompanije Alfa-Plam su takozvani fasadni kotlovi i za njih nije potrebna instalacija na dimnjak, već se produkti sagorijevanja odvode dimovodnim cijevima koje se na jednom kraju montiraju na kotao, a druga strana se otvorom u zidu postavlja napolje.

(Foto: Alfa-Plam)
Koliki je garantni rok za Alfa-Plam kotlove na gas?

- Garantni rok za sve gasne kotlove kompanije Alfa-Plam iznosi dvije godine.

Da li kvalitet gasa utiče na pouzdan rad? Kakva su iskustva kada je eksploatacija u Srbiji u pitanju?

- Kvalitet gasa itekako ima uticaja na pouzdan rad gasnih kotlova. Ukoliko gas nema adekvatnu toplotnu moć, na primjer, uređaj radi sa smanjenom izlaznom snagom. Do sada naša iskustva sa kvalitetom gasa u Srbiji su generalno dobra i nismo imali problema u radu naših kotlova.

Od čega se sastoji redovno održavanje kotlova na gas?

- Preporuka kompanije Alfa-Plam je da se jednom godišnje uradi servis kotla gdje se akcenat stavlja na čišćenje izmjenjivača i gorionika.

Da li Alfa-Plam kotlovi na gas mogu da se ugrađuju na postojeće sisteme centralnog grijanja?

- Gasni kotlovi naše kompanije se bez problema mogu povezati na već postojeće sisteme grijanja u kući ili stanu, a podrazumijeva se da su pogodni i za povezivanje na potpuno nove sisteme centralnog grijanja.

Mogu li kupci Alfa-Plam kotlova da računaju na vašu podršku da se ugradnja obavi kvalitetno?

- Svi naši kupci mogu računati na savjetodavnu pomoć naše kompanije prilikom ugradnje kotla. Svi informacije i kontakti mogu da se pronađu na zvaničnoj Alfa-Plam internet stranici.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.