NavMenu

Slušalice za poništavanje buke mogu da koriste AI i da "blokiraju" ometajuće zvuke

Izvor: RTS Ponedjeljak, 17.06.2024. 15:11
Komentari
Podeli
Ilustracja (Foto: Pixabay / StockSnap)Ilustracja
Korišćenjem samo jednog malog ugradnog računara, slušalice opremljene mikrofonom mogu blokirati sve zvukove iz okoline, osim jednog ciljanog glasa - čak i dok se krećemo.

Slušalice za poništavanje buke su široko rasprostranjene, ali naučnici su pronašli način da takav uređaj podignu na viši nivo – kreiranjem slušalica koje se mogu fokusirati samo na jedan izvor zvuka uz blokiranje svih drugih zvukova.

Tehnologija, nazvana "Target Speech Hearing", koristi vještačku inteligenciju (VI) kako bi omogućila korisniku da čuje samo određeni izvor zvuka.

Tehnologija je zasnovana na sistemu koji se sastoji od malog računara koji se može ugraditi u par komercijalnih slušalica. Sistem je sposoban da koristi signale ugrađenog mikrofona u slušalicama, za odabir i identifikaciju glasa govornika.

Naučnici su iznijeli detalje u radu objavljenom u časopisu Proceedings of the CHI Conference on Human Factors in Computing Sistems.

Naučnici se nadaju da bi se tehnologija mogla koristiti kao pomoćno sredstvo za osobe sa oštećenim sluhom, a rade na tome da sistem jednostavno – ugrade u komercijalne slušalice i slušne aparate.

- Sada razmišljamo o vještačkoj inteligenciji kao i o veb-baziranim robotima za ćaskanje koji odgovaraju na pitanja - rekao je glavni autor studije, Šajam Džolakota, profesor računarskih nauka i inženjerstva na Univerzitetu u Vašingtonu.

- U ovom projektu razvijamo vještačku inteligenciju da modifikujemo slušnu percepciju bilo koga ko nosi slušalice. Sa našim uređajima sada može jasno da se čuje samo jedan izvor zvuka, čak i ako je neko u bučnom okruženju sa puno drugih ljudi koji pričaju - dodaje profesor.

Target Speech Hearing (TSH) je nastavak istraživanja koje su isti naučnici sproveli prošle godine. U tom projektu, kreirali su aplikaciju za pametne telefone sa vještačkom inteligencijom koja se može upariti sa slušalicama, i što omogućava korisniku da odabere šta želi da čuje sa liste unapred podešenih "kategorija", dok poništava sve druge zvukove. Na primer, korisnik može izabrati da čuje sirene, bebe, govor ili ptice – a slušalice bi izdvojile samo te zvukove i blokirale sve ostale.

Da bi koristio TSH, korisnik najpre dodirne malo dugme na slušalicama da aktivira sistem.

Kada glas govornika stigne do mikrofona, softver "registruje" izvor zvuka. Identifikuje ciljni glas i registruje vokalne obrasce, propuštajući samo jedan željeni.

Za sada, TSH može da registruje samo jedan audio izvor ili jedan zvučnik u bilo kom trenutku, a manje je usjpešan ako postoji još jedan šum slične jačine koji dolazi iz istog smjera.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.