NavMenu

Poreska uprava aktivno radi na digitalizaciji i uvođenju sive ekonomije u legalne tokove

Izvor: Mina Petak, 19.04.2024. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: Mina)
Unapređenju poslovnog ambijenta doprinijeće sprovođenje reformskih procesa i uvođenje većeg stepena digitalizacije sa misijom ka jednostavnoj i efikasnoj naplati poreza, kroz snažnu, modernu i efikasnu Poresku upravu (PU), saopštio je vršilac dužnosti direktora te institucije, Sava Laketić.

On je učestvovao na prvom MFIC Talks događaju u organizaciji Savjeta stranih investitora (SSI) u Crnoj Gori.

Panel je bio prilika za pokretanje dijaloga i razmjenu mišljenja o temama i izazovima sa kojima se suočavaju strani investitori i poslovna zajednica.

Moderator panela je bio predsjednik Savjeta, Tamaš Kamaraši, koji je ocijenio da je MFIC Talks koncept koji treba da unaprijedi komunikaciju kompanija članica Savjeta sa predstavnicima donosilaca odluka.

- Cilj je da pokrenemo dijalog o temama koje su važne za strane investitore i za cijelu poslovnu zajednicu. Zahvaljujem se našim patron članicama koje su podržale organizaciju MFIC Talks događaja - kompanijama One Crna Gora, Jugopetrol, Adriatic Marinas – Porto Montenegro, Luštica Bay i Crnogorska komercijalna banka (CKB) - naveo je Kamaraši.

Laketić je na pitanje koje su ključne barijere u poreskoj politici, odgovorio da je ključni problem u ranijem periodu bila nepredvidivost poreskog sistema, nedostatak stalne i kvalitetne komunikacije.

- Nastavićemo da radimo proaktivno i namjera je da unaprijedimo komunikaciju između institucija sistema - dodao je Laketić.

On je naveo da PU nije u dovoljnoj mjeri digitalizovana.

- Sa Udruženjem banaka ćemo ubrzo potpisati memorandum, gdje ćemo na nivou IT sistema spojiti banke i PU, što će značajno ubrzati proces odobravanja kredita, povećati povjerenje u tu dokumentaciju koja se do sad pismeno predavala i bila podložna zloupotrebama - najavio je Laketić.

Laketić je rekao da su, što se tiče samog plaćanja poreza, sa bankama imali pojedinačno razgovore.

- Sa bankama koje su uvele direktan platni promet sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom (BiH) razgovarali smo o mogućnosti otvaranja dodatnog računa u PU. Međutim, jedan dio poreza nije u nadležnosti PU, a to je porez na nepokretnost koji je u okviru lokalnih uprava. Bićemo medijator između lokalnih uprava i banaka pa ćemo pomoći da se taj proces dovede do kraja - precizirao je Laketić.

On je naveo i da su kontaktirali određene internet platforme za kratkoročno iznajmljivanje smještaja koje su prepoznali kao sivu zonu.

- Pored toga što postoji dio privrede koji želi da izbjegne plaćanje poreza, prepoznali smo da u tom segmentu ima onih koji bi rado platili porez, ali nemaju načina. Već smo u komunikaciji sa internet platformama, kako bismo dobili izvještaj i implementirali registar. Prvo izdavanje smještaja, a onda našli najlakši način da se elektronski uplati porez - rekao je Laketić.

Na pitanje šta će smatrati svojim najvećim uspjehom na kraju mandata, Laketić je odgovorio da je to dostizanje potrebnog nivoa profesionalizacije PU i približavanje standardima zemljama EU.

On je naglasio da je jedan od ciljeva stvaranje atraktivne poreske klime kroz transparentan poslovni ambijent, zasnovan na vladavini prava i poštovanju zakonskih okvira i procedura, koja doprinosi većem stepenu dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa i efikasnoj naplati poreza.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.