NavMenu

Sveti Stefan hoteli: Ako zakupnine ne budu izmirene u što kraćem roku raskid ugovora sa Statisom

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 04.12.2023. 15:32
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Petar Lazarevic)
Odbor direktora kompanije Sveti Stefan hoteli upozorio je da kompanija Adriatic Properties biznismena Petrosa Statisa nije izmirila zakupninu za grad hotel Sveti Stefan i Vilu Miločer, zbog čega je likvidnost te firme u većinskom vlasništvu države ugrožena.

Ukoliko, kako se navodi u saopštenju koje potpisuju izvršni direktor Nikola Plamenac i predsjednica Odbora direktora Milica Kažanegra, u što kraćem roku ne budu izmirene zakupnine, iniciraće vanrednu Skupštinu akcionara na kojoj će se odlučiti o raskidu ugovora o zakupu.

- Zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi društvo Sveti Stefan hoteli a.d. Budva održana je hitna sjednica Odbora direktora, na kojoj su usvojeni određeni zaključci i konstatovana neophodnost da isti budu predočeni najvažnijim institucijama u Crnoj Gori kao i javnosti. Društvo Sveti Stefan hoteli a.d. Budva sve svoje poslovne prihode ostvaruje od izdavanja cjelokupne imovine društvu Adriatic Properties. Zakupac nije platio fakture za III i IV kvartal 2023. godine - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Takođe, zakupac nije izvršio uplatu zakupa u cijelosti prema dostavljenim fakturama za sva 4 kvartala u 2022. godini, te se radi naplate razlike vodi postupak pred Privrednim sudom Crne Gore. Neplaćanjem faktura Društvo ne ostvaruje nikakav novčani priliv i postojeće obaveze ispunjava isključivo iz rezervi likvidnosti akumuliranih u prethodnom periodu. Dalje, od velike važnosti je i da se pred Arbitražnim sudom u Londonu vodi postupak i da u ovom momentu nije izvjesno koliko će do okončanja postupaka Društvo biti u obavezi da izvoji novčanih sredstava za troškove Arbitražnog suda - ističu iz ove kompanije.

Imajući u vidu nastalu situaciju, kako dodaju, kao i činjenicu da je likvidnost preduzeća koje je u većinskom vlasništvu Vlade Crne Gore, Fonda PIO i Zavoda za zapošljavanje dovedena u pitanje, zatim postojanje neizvjesnosti po pitanju plaćanja troškova arbitražnih postupaka kao i činjenicu da hotel Sveti Stefan nije otvoren već tri godine, Odbor direktora Sveti Stefan hoteli a.d. Budva odlučio je da će, ukoliko izmirivanje obaveza zakupnine ne bude izvršeno u što kraćem roku, biti inicirano održavanje vanredne Skupštine akcionara, na kojoj će akcionari odlučiti da li će se Ugovor o zakupu raskinuti u skladu sa zakonom i pozitivno pravnim propisima, ili eventualno predložiti neke druge modalitete.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.