NavMenu

MK grupa planira širenje bankarskog biznisa u regionu - Najavljene i grinfild investicije u hotelijerstvu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 04.12.2023. 11:02
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
MK Grupa u narednom periodu planira značajne investicije u svim sektorima u kojima posluje. Najveća ulaganja očekuju se u segmentu obnovljivih izvora energije, plan je i širenje bankarskog biznisa kako u Srbiji, tako i u regionu, ali i dalji razvoj hotelskog biznisa. Osim grinfild investicija u ovom segmentu, grupacija želi da ulaže u Budvansku rivijeru u Crnoj Gori i zainteresovani su da sa državom pronađu najbolji model da se to i realizuje. To je najavio potpredsjednik MK grupe Aleksandar Kostić na ovogodišnjem CEO Summitu koji je održan u Beogradu.

Prema njegovim riječima, MK Grupa je u poslednjih pet godina uspjela da udvostruči svoju vrijednost, a značajni planovi i investicije tek predstoje.

Govoreći o razvoju bankarskog sektora, kazao je da je njihova bankarska grupacija sada na nekih 9 mlrd EUR bilansne sume, a da je plan da u narednih pet godina budu na minimum 20 mlijardi.

- Imamo ambicije da otvorimo bar još jedno ili dva tržišta na prostoru bivše Jugoslavije, bilo kupovinom neke banke ili širenjem našeg postojećeg biznisa - kazao je Kostić.

Kada je riječ o poljoprivredi, Kostić je kazao da postoji dosta prostora da se unaprijedi poslovanje u okviru postojećih biznisa.

- Da recimo u narednom periodu ne kupujemo nove šećerane, već da investiramo u okviru Sunoka, da budemo još bolji i uđemo u grane koje su komplemetarne sa industrijom šećera. Takođe, plan je da budemo još efikasniji unutar agrara. Carnex tokom poslednjih nekoliko godina konstanstno raste i ako želimo da ostanemo najbolji, da budemo lider prije svega po kvalitetu i da izvozimo, moramo graditi novu fabriku. To je investicija od 40, 50 mil EUR - naveo je Kostić.

Energetika, odnosno obnovljivi izvori energije, sektor je u koji će MK Grupa definitivno najviše ulagati, najavio je Kostić.

- Imamo plan da do 2028. imamo 1 GW uglavnom iz vjetra, a ako uspijemo da realizujemo investiciju velikog solara iznad Kule, onda će to biti i do 1,5 GW instalisane energije iz OIE. To je u dobrom danu, kada duva vjetar i kada imamo sunčan dan, negdje oko 20%, 25% proizvodnje ukupne struje u Srbiji - istakao je.

Širenje poslovanja MK grupa planira i u real estate i hotelskom biznisu. Poslednja investicija je Petram Resort u Savudriji, a predviđeni su i novi projekti u regionu.

- Lijepo smo krenuli i sada imamo dvije, tri destinacije koje pripremamo i gdje bismo potencijalno željeli da radimo grinfild investicije, da gradimo nove hotele. Dvije su u Hrvatskoj i jedna u Beogradu. Imamo i udio u vlasništvu HTP Budvanska rivijera u Crnoj Gori. Snažno smo zainteresovani da sarađujemo sa vlastima u Crnoj Gori da se ta priča konačno pokrene. Namjera nam je da se Sveti Stefan otvori u punom kapacitetu, kao i da pronađemo model da ulažemo u Budvansku rivijeru, bilo kao manjinski partner, ili kao većinski vlasnik ukoliko bi država odlučila da nam prepusti svoje vlasništvo. To su sve planovi koje želimo da realizujemo u narednih pet godina - zaključio je Kostić.

Organizator CEO Summita je Instore Media Srbija, a eKapija je medijski partner događaja.

D. Obradović


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.