NavMenu

Green Energy Investment ulaže u obnovljive izvore u Nikšiću - Gradiće solarnu elektranu na skoro 230 hektara, vršna snaga 160 MW

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.11.2023. 10:30
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Markus Spiske)
Kompanija Green Energy Investment planira izgradnju solarne elektrane snage 160 MW u nikšićkom naselju Šipačno. Energetski objekat gradiće se na više katastarskih parcela ukupne površine oko 228 hektara, KO Šipačno II.

To se može vidjeti u zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade elaborata procjene uticaja na životnu sredinu koji je investitor podnio Agenciji za životnu sredinu.

Kako je navedeno u dokumentu, lokacija je izuzetno povoljna za izgradnju solarne elektrane, jer su zime na ovom području blage sa vrlo malo snijega, naročito poslednju deceniju. Lokacija prima količinu sunčevog zračenja od 1.420 kWh/m2.

Na mjestu gdje je planirana izgradnja solarna elektrana nema objekata, pa je za početak radova neophodna samo priprema terena.

- Fotonaponski sistem solarne elektrane se sastoji od 354.552 monokristalna polućelijska panela. Svaki od njih je maksimalne snage 550 Wp, što predstavlja ukupnu instalisanu snagu solarnog sistema koja iznosi 195 MWp, odnosno 164 MW vršne snage. Sistem se posmatra kao cjelina od 195 MWp koja će se uklopiti u 400 kV mrežu i priključiti na nju po uslovima nadležnog Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) - stoji u dokumentu.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.