NavMenu

CG ima velike potencijale u OIE, omogućiti građanima jednostavno korišćenje

Izvor: eKapija Utorak, 19.09.2023. 15:32
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Crna Gora ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije, ali su oni nedovoljno iskorišćeni, pokazuje istraživanje koje je sprovela nevladina organizacija (NVO) Green Home.

Ova organizacija organizovala je panel diskusiju na temu mogućnosti i prepreke kod upotrebe energije sunca, vjetra i korišćenje toplotnih pumpi za građane u Crnoj Gori, na kome su i prezentovani rezultati istraživanja.

- Prema energetskom bilansu za ovu godinu, proizvodnja struje biće prema strukturi 51,2% iz hidroelektrana, 38,55% iz termoelektrane, 9,11% iz vjetroelektrana i 1,14% iz solarnih elektrana. I pored velikog potencijala za proizvodnju električne energije iz sunca, koji se mjeri brojem sunčanih sati od preko 2000 sati godišnje za veći dio teritorije, a više od 2500 sati za primorje, učešče proizvodnje električne energije iz solarnih panela sa samo 1,14% je izuzetno malo - navodi se u saopštenju.

Prepreke u jednostavnom korišćenju ovih izvora energije, dodaje se, ogledaju se još uvijek visokim cijenama ugradnje, ali i nedovoljnom informisanošću građana koliko su ustvari dugoročno posmatrano ove investicije isplative.

Tomi Medved, rukovodilac Laboratorije za energetsku strategiju Fakulteta za elektrotehniku Univerziteta u Ljubljani, prezentovao je na panelu zelenu transformaciju na slučaju Slovenije i dobre primjere iz prakse u ovoj zemlji, te ukazao na probleme na koje je nailazila Slovenija a koje Crna Gora ne bi trebala da ponovi.

O trenutnoj iskorišćenosti potencijala za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije govorili su i Aleksa Ćulafić, predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija, Ranko Vukmirović, sekretar odbora za energetiku i rudarstvo Privredne komore Crne Gore, kao i Željko Pekić, ispred Elektroprivrede Crne Gore.

- Zajednički je zaključak da u Crnoj Gori imamo velike potencijale u obnovljivim izvorima energije, ali i brojne prepreke u njihovom korišćenju, te da je potrebno uložiti ozbiljne napore u obezbjeđivanju uslova za razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za građane. Potrebno je definisati strateški i planski okvir za ovu oblast, koji je sastavni dio Nacionalnog energetskog i klimatskog plana na čijem se radu nije značajno odmaklo, ali i na stvaranju povoljnijih uslova za građane da investiraju u ovakve projekte. Tehnička i tehnološka riješenja postoje i svakodnevno se usavršavaju, ali u Crnoj Gori nedostaje primjena - stoji u saopštenju NVO Green Home.

Organizacija panela je dio projekta "Hajde da pričamo o obnovljivim izvorima energije po mjeri čovjeka" koji NVO Green Home realizuje uz podršku Evropske mreže za klimu (CAN Europe).
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.