NavMenu

U Nikšiću će se graditi stambeno-poslovni kompleks "Sunčani grad" - U naredna dva mjeseca konkurs za izradu idejnog rješenja

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.09.2023. 14:16
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
U blizini kompanije EPCG Željezara u Nikšiću planirana je realizacija projekta Sunčani grad, koji podrazumijeva izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa sa svim pratećim sadržajima. Memorandum o razumijevanju za projekat potpisali su predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević. Najavljeno je i da će u naredna dva mjeseca biti raspisan i međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje.

Kako je saopšteno iz EPCG, projekat predstavlja izraz zajedničkog interesa Elektroprivrede Crne Gore i Opštine Nikšić u pravcu daljeg urbanog razvoja grada, ali i sveukupno unapređenje društveno-ekonomskog ambijenta.

- Ovo je jedan mali korak u realizaciji velikog projekta, strateški važnog za Elektroprivredu i grad Nikšić i ostale državne institucije. Pošto je EPCG vlasnik Željezare i njene cjelokupne imovine, a znatan dio imovine nalazi se van kruga same Željezare, skoro 400.000 kvadratnih metara. I Opština, takođe ima značajni dio površina u neposrednoj blizini. Pošto EPCG odvaja znatna sredstva za rješavanje stambenih potreba naših radnika, a znamo da je to i želja lokalne samouprave, kao i ostalih institucija i ministarstava, mi smo osmislili jednu inicijativu da u tom dijelu napravimo stambeno-poslovni blok - istakao je Đukanović.

Đukanović je najavio da će međunarodni javni konkurs za izbor najboljeg idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja biti raspisan u naredna dva mjeseca.

- Imamo viziju, imamo i ambiciju da iskoristimo ovaj posjed koji pripada EPCG i da se na taj način Elektroprivreda pojavi kao investitor - naglasio je Đukanović.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević ocijenio je da je ovo istorijski trenutak za grad Nikšić.

- Potpisivanje ovog Memoranduma i kretanje u realizaciji takvog projekta znači da jednom prostoru koji je bio prepoznat "na ovakav ili onakav način", pokušamo da damo drugu dimenziju, gdje će grad Nikšić nastaviti da se razvija jednom boljom dinamikom nego do sada, kada govorimo o ovom ambijentu. Na čitavom tom prostoru planirana su značajna ulaganja svjetskih investitora, recimo BIG fashion treba da dođe u taj dio grada i tu će nastati jedna nova urbana cjelina. Nešto što je bilo prepoznato kao problem, kao nerješiva situacija, gledaćemo da riješimo, takođe da riješimo stambena pitanja zaposlenih u Opštini i u drugim državnim institucijama koje djeluju na teritoriji Nikšića.

Mira Nikolić, saradnik na pripremi projekta iz Agencije za projektovanje i planiranje, istakla je da na ovaj način Opština želi da da novu šansu prostoru pored Željezare.

- Prvo ćemo imati jedan poslovno stambeni kompleks koji može da ima od 500 do 1.000 stambenih jedinica. To možemo slobodno nazvati "novi mali grad" koji će da ima sve što je potrebno za jednu živu zajednicu - igralište, vrtiće, sportske terene, bazen, poslovne sadržaje - istakla je Nikolić.

EPCG planira da sličnu ponudu uputi i drugim zainteresovanim državnim institucijama, kao što su Ministarstvo prosvjete, MUP, Ministarstvo zdravlja.

- To će značiti jedan novi pogled na grad Nikšić, značiće razvoj i modernizaciju ovog grada. EPCG će snositi troškove za ovu investiciju i prvi korak jeste da se napravi jedna vizuelizacija tog prostora - zaključio je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.