NavMenu

Platni promet u avgustu 2,09 mlrd EUR

Izvor: Mina Nedjelja, 17.09.2023. 11:48
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Philippedelavie)
Vrijednost realizovanog platnog prometa za 23 radna dana u avgustu iznosila je 2,09 mlrd EUR, što je šest odsto više nego u julu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 93,71 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

- U avgustu je za 23 radna dana realizovano 1,25 miliona naloga, od čega 38,13 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu - navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 54,55 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 90,95 mil EUR.

U avgustu za 12,54 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100%.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.