NavMenu

Popis stanovništva od 1. do 15. novembra

Izvor: eKapija Petak, 15.09.2023. 06:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Arthimedes/shutterstock.com)Ilustracija
Popis stanovništva sprovešće se od 1. do 15. novembra, a Vlada je na poslednoj sjednici usvojila informaciju o pripremi, organizaciji i sprovođenju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

U informaciji se podsjeća da je Skupština Crne Gore 12. decembra 2022. godine donijela Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova kojim se uređuju pravila za pripremu, organizaciju i sprovođenje ove izuzetno značajne aktivnosti.

- Prema Uredbi, koju je donijela Vlada na sjednici od 9. februara ove godine, popis će se sprovesti u periodu od 1. do 15. novembra 2023. godine. Cilj popisa stanovništva, domaćinstava i stanova je obezbjeđivanje podataka o ukupnom broju i teritorijalnom rasporedu osnovnih jedinica popisa (lica, domaćinstava i stanova), njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracionim, ekonomskim i drugim obilježjima - navedeno je.

Konačni rezultati popisa stanovništva služe kao osnova za donošenje javnih politika, strategija i planova, za razne naučno-istraživačke radove i slično. Naglašeno je da, u okviru realizacije Zakonom i Uredbom predviđenih obaveza, Uprava za statistiku sprovodi završne pripreme u vezi sa organizacijom popisa koje se odvijaju u skladu sa definisanim planom aktivnosti.

- S tim u vezi, sprovode se sve planirane procedure javnih nabavki koje se odnose na štampu popisnog materijala, nabavku IT opreme, sprovođenje javne kampanje, nabavku kancelarijskog materijala i u toku je njihova realizacija. Usvojeni su popisni upitnici i obrasci, kao i odgovorajuća metodološka uputstva i isti su dostavljeni na upoznavanje Evropskoj komisiji / Eurostat-u. U finalnoj fazi su aktivnosti koje se tiču ažuriranja popisnih krugova u okviru prostornog registra jedinica lokalnih samouprava - pojašnjeno je.

Formirane su i popisne komisije, na koje će se prenijeti dio organizacionih nadležnosti u dijelu organizacije i realizacije odabira i obuka učesnika popisa, i njihove raspoređenosti na terenu, shodno Zakonu. Takođe, izrađen je program za unos i obradu podataka, a, u cilju pojačane zaštite i bezbjednosti tokom unosa i obrade popisnih podataka, Uprava za statistiku je sprovela dodatne mjere u vidu implementacije softvera DLP (Data Lost Protection) koji će pojačati mjere bezbjednosti od sajber napada.

- Potvrđujući svoju odlučnost da se popis sprovede u predviđenom roku, Vlada je zadužila sve odgovorne institucije da intenziviraju saradnju sa Upravom za statistiku u cilju realizacije završnih predpopisnih aktivnosti. Takođe, Ministarstvo finansija i Uprava za statistiku zaduženi su da do 15. oktobra 2023. godine obezbijede tehničko-prostorne uslove za unos i obradu podataka za popis, odnosno sprovođenje popisnih i postpopisnih aktivnosti - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.