NavMenu

Minimalne penzije biće 300 EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.09.2023. 12:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Alexas_Fotos)Ilustracija
Sve penzije od biće uvećane pet odsto, a minimalna će iznositi skoro 300 EUR, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade. Povećanje će nastupiti od septembarske penzije.

Kako je kazao Ministar finansija Aleksandar Damjanović, cilj je da se eliminiše nesklad u primjeni parametara za usklađivanje. Kako je pojasnio, s obzirom na to da odredba koja je definisana amandmanom na Predlog izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), a kojojm je predviđeno takozvano četvormjesečno usklađivanje, nije stupila na snagu, te sada imamo kvartalne podatke, konstantno se ulazi u jedan takozvani gep, odnosno preskače se kvartal.

- Zbog toga neadekvatna formula definisana Zakonom o PIO daje podatke koji nisu realni, što je i bio osnov za inicijativu Fonda PIO. Sada idemo na korekciju ukupnog koeficijenta, odnosno procenta povećanja, koji će iznositi pet odsto. Radi se o septembrskoj penziji koja će biti isplaćena 20. oktobra - kazao je Damjanović.

Na ovaj način će minimalna penzija iznositi gotovo 300 EUR, tačnije 297 EUR i biće na tačno dvije trećine minimalne zarade, koja je 450 EUR.

- To znači i da će prosječna penzija, koja je sada premašila 400 EUR i negdje je u nivou 405 ili 406 EUR, nastaviti da raste. Naša želja je i da prosječna penzija bude u nivou od 60% prosječne zarade. Za to nam treba još nekih 50 ili 60 EUR, dakle nije lako stvoriti te uslove, ali prosto ovo je mjera mogućeg i mjera održivosti - zaključio je Damjanović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.