NavMenu

EPCG o cijeni struje do kraja godine

Izvor: Mina Petak, 08.09.2023. 10:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)Ilustracija


Određene ekstremne situacije mogu da "natjeraju" Elektroprivredu (EPCG) da posegne za nepopularnom mjerom - poskupljenjem struje, a Odbor direktora će se o tome izjasniti do kraja godine, saopštio je predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović.

On je u intervjuu za portal RTCG kazao da i pored dobrih poslovnih rezultata ne može da garantuje da i naredne godine neće biti poskupljenja struje.

Đukanović je kazao da se Odbor direktora EPCG na čijem je čelu, po pitanju povećanja cijena električne energije za građane i privredu odnosio krajnje društveno-odgovorno, uprkos inflaciji, prenosi portal RTCG.

- Dakle, nijesmo dozvolili da budžeti naših potrošača niti privreda budu dodatno opterećeni tokom kriznih 2021. i 2022. godine. Prethodne godine su pokazale da mnogo faktora utiče na veleprodajna tržišta električne energije i određene ekstremne situacije mogu da "natjeraju" EPCG da posegne za ovom nepopularnom mjerom, ovdje prvenstveno mislim na situaciju u kojoj bi došlo do deficita domaće proizvodnje pa bi u tom slučaju morali da uvozimo električnu energiju po ekstremno visokim cijenama. Odbor direktora će se, po pitanju ove odluke, izjasniti do kraja godine - naveo je Đukanović.

Đukanović je podsjetio da je EPCG na kraju juna ostvarila dobit od 106,11 miliona EUR, što je, kako je kazao, najbolji rezultat u istoriji poslovanja.

- Svi preliminarni podaci kao i prognoze do kraja tekuće godine ukazuju na to da će ova biti jedna od boljih, ako ne i najbolja godina kada je u pitanju poslovanje EPCG - naveo je Đukanović.

EPCG je u posljednje dvije godine povećala broj radnika 30 odsto, a prosječnu platu za skoro 200 EUR, pokazuje ranija analiza Ministarstva kapitalnih investicija, koju je objavila Vlada.

Đukanović je kazao da je povećanje broja zaposlenih bilo više nego neophodno.

- Po preuzimanju EPCG suočili smo se sa nedostatkom kompetentnog kadra iz svih oblasti poslovanja. DPS je pritom apsolutno urušio kult rada. Zaposlili smo nove ljude i siguran sam da ćemo u tom duhu i nastaviti budući da smo proširili proizvodni portfolio, čvrsto smo usmjereni ka strategiji razvoja kompanije o čemu najbolje, naravno, govore i rezultati - naveo je Đukanović.

On je poručio i da u kompaniji nema partijskog zapošljvanja.

- Više puta sam isticao da u EPCG, od našeg dolaska, više nema partijskog zapošljavanja. Isto tako, javnost vrlo dobro zna koji građani su u prethodnom periodu bili nezaposleni - kazao je Đukanović.

U februaru je sa radom počela kćerka kompanija EPCG Željezara Nikšić, kojoj za početak proizvodnje čelika treba budžet i uplata 6,5 miliona EUR od EPCG.

Đukanović je kazao da za tu uplatu i dalje čekaju mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije, koja treba da ocijeni da li je ili nije riječ o državnoj pomoći.

- Iskoristiću i ovu priliku da apelujem na Agenciju da nam dostavi mišljenje, kakvo god bilo. Mi u ovom trenutku, bez navedenog mišljenja, ne možemo dalje da planiramo i donosimo poslovne odluke koje su od značaja za kompaniju -kazao je Đukanović.

EPCG je osnovala i EPCG-Solar-Gradnju, a analize Ministarstva kapitalnih investicija govore o tome da je poslovni gubitak tog društva u prošloj godini bio 2,2 miliona EUR.

Đukanović je rekao da EPCG-Solar-Gradnja broji približno 500 zaposlenih. To je kompanija koja je, kako ističe, u povoju, dok je samo funkcionisanje zavisno od drugih djelova EPCG grupacije, prvenstveno EPCG i CEDIS-a.


- Na kraju juna iskazana je dobit od 100 hiljada EUR što govori da EPCG Solar-Gradnja ima perspektivu. Zakon o javnim nabavkama i problemi administrativno-tehničke prirode na koje Solar-Gradnja ne može da utiče, umnogome su usporavale rad kompanije. Mišljenja sam da se, uzimajući u obzir sve kompanije koje su u državnom vlasništvu, u EPCG-Solar-Gradnji najviše radi - naveo je Đukanović.

Izvršni direktor EPCG Solar gradnje Ranko Vuksanović podnio je nedavno ostavku na tu funkciju. Đukanović je kazao da je Vuksanović u EPCG-Solar-Gradnji odradio sjajan posao i dao izuzetan doprinos za kompletan energetski sektor.

- Ranko živi u Podgorici, složenost posla koji je obavljao iziskivao je velika odricanja u svakom smislu i apsolutno razumijem ovu njegovu odluku, funkcija koju sada obavlja nije ništa manje značajna od prethodne ali sa mjestom rada u Podgorici, što mu je olakšica. On je postavio na noge kompaniju koja ima perspektivu i van granica naše zemlje - naveo je Đukanović.

On je kazao i da Solar-Gradnja danas ima preko 400 obučenih montera koji za Crnu Goru predstavljaju, kako ističe, suvo zlato.

- Mi smo pokrenuli procedure da određen broj montera dobije EU sertifikate i očekujemo da ova kompanija uskoro počne da izvodi radove u zemljama okruženja. Zemlje EU su, takođe, deficitarne za ovim kadrom - dodao je Đukanović.

Konkurs za poziciju izvršnog direktora EPCG-Solar-Gradnje je raspisan u ponedjeljak i traje deset dana.

- Očekujem izbor kvalitetnog kadra, svakako imenovanje izvršnog direktora je nadležnost Odbora direktora EPCG-Solar-Gradnje - zaključio je Đukanović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.