NavMenu

Projekat "Izuzetne žene Crne Gore" - Raspisan poziv za oslikavanje murala najznačajnijim Crnogorkama 19. i 20. vijeka

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 17.07.2023. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: Opština Bar)
Opština Bar, Prijestonica Cetinje i Glavni grad Podgorica dio su projekta "Izuzetne žene Crne Gore", koji se realizuje u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije i Centrom za ženska prava. Projekat se ogleda u izradi murala na kojima će biti predstavljene najznačajnije Crnogorke 19. i 20. vijeka.

Stana Tomašević Arnesen, Svetlana Kana Radević i Jelena Vicković žene su čiji će se likovi naći na murlima u okviru projekta, čime će im se odati svojevrsno priznanje - nove generacije će ih upoznati, a iskusnije podsjetiti na značaj autentičnih heroja svog vremena.

- Izabrane žene su revolucionarke, aktivistkinje, pedagoškinje, ambasadorke, arhitektice, feministkinje, a sve ih odlikuju ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravan položaj - saopšteno je iz Opštine Bar.

Javni konkurs raspisan je za izradu murala izuzetnih žena u izabranim gradovima:
  • Bar - Stana Tomašević Arnesen,
  • Podgorica - Svetlana Kana Radević i
  • Cetinje - Jelena Vicković.
- Svi zainteresovani umjetnici i umjetnice mogu se prijaviti za više murala, ali, shodno pravilima, jedan umjetnik može biti izabran samo za jedan mural. Sredstva za materijal su obezbijeđena, kao i honorari za umjetnike. Prispjeli radovi koji nisu izabrani neće biti korišćeni u druge svrhe - navodi se u saopštenju.

U konkursu se pozivaju svi zainteresovani umjetnici i umjetnica da se prijave, a posebno se ohrabruju umjetnici iz ovih opština da konkurišu za izradu murala u svom gradu.

- Za prijavu je potrebno poslati kratak CV na engleskom, ilustraciju prethodnih radova (portfolio) i skicu/e za predloženi/e mural/e. Planirana površina murala je oko 4x4m, ali postoji mogućnost i za oslikavanje veće površine, pa se mole umjetnici koji se prijave na konkurs da imaju u vidu da će eventualno biti potrebno skicu prilagoditi raspoloživom zidu - navedeno je.

Prijave i/ili zahtjev za dodatne informacije svi zainteresovani umjetnici mogu slati na: izuzetnezenecg@gmail.com

Konkurs je otvoren do 15. avgusta 2023. godine, a izrada murala je planirana za mjesec septembar.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.