NavMenu

U toku izrada planske dokumentacije i priprema tendera za ostale dionice autoputa - Na sjeveru ozbiljan prostor za ulaganje u luksuzne hotelske komplekse

Izvor: eKapija Srijeda, 07.12.2022. 14:14
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Završetak prve dionice auto-puta i podaci koji stižu sa terena kada je riječ o eksploataciji daju određeni optimizam, saopštio je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović. Kako je kazao, svi napori sada su usmjereni na pripremu neopdhone planske dokumentacije kako bi bili spremni za međunarodni poziv zainteresovanim investitorima za nastavak realizacije narednih dionica.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, Ibrahimović se sastao sa ambasadorkom Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks i britanskim komesarom za trgovinu Krisom Bartonom.

Ibrahimović je rekao da je UK uvijek bilo važan partner i prijatelj Crne Gore i dodao da vjeruje da će susreti i intenziviranje komunikacije dvije strane doprinijeti snaženju inače dobrih bilateralnih odnosa.

Prema njegovim riječima, jasno je da prostora za poboljšanje saradnje ima, naročito u ekonomsko-trgovinskim odnosima.

- Imajući u vidu razvoj Crne Gore kao turističke destinacije, naš prioritet je nastavak modernizacije infrastrukture u svim vidovima saobraćaja i tu vidim mogućnosti za značajna investiciona ulaganja - naveo je Ibrahimović.

On je sa sagovornicima razgovarao i o energetici, kao važnoj temi, kojom se bave sve države, bez obzira na veličinu, ili ekonomsku snagu.

Prezentovao je i niz aktivnosti na usklađivanju zakonskog okvira i strateških dokumenata i planova u toj oblasti, koji će omogućiti stranim investitorima da jednostavnije i uz jasne procedure planiraju ulaganje svog kapitala u razvojne projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije.

On je naveo da Crna Gora obiluje velikim potencijalima u oblasti vjetro, hidro i solarnog potencijala.

- Uz dobar poslovni ambijent i podršku institucija, dobrodošli su svi kredibilni strani investitori - poručio je Ibrahimović.

On je kazao da UK uspješno sprovodi "zelenu tranziciju" i dodao da vjeruje da bi iskustva i praktična znanja stručnjaka bila vrlo korisna za crnogorsku administraciju u budućem periodu.

Govoreći o trgovinskom sporazumu između UK i Crne Gore, Ibrahimović je ukazao na važnost tog dokumenta kao polazne osnove za snažniju saradnju dvije države. Naveo je da se time može doprinijeti razvoju ekonomske i trgovinske razmjene, jer, kako je kazao, potencijala svakako ima.

- Kao vrijedan potencijal, kojem treba posebno posvetiti pažnju i pružiti uvid investitorima u projekte koje treba razvijati je i turistički potencijal sjevera Crne Gore - rekao je Ibrahimović.


On je naveo da su u određenoj fazi realizacije izgradnja ski centara na nekoliko lokacija. Ibrahimović je kazao da tu postoji prostor za ozbiljne strane investitore za izgradnju luksuznih hotelskih kompleksa.

- A uz odlične uslove za proizvodnju organske hrane postoji mogućnost za kreiranje atraktivnog turističkog proizvoda - zaključio je Ibrahimović.

Britanski komesar za trgovinu Kris Barton kazao je da Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) jako cijeni partnerstvo sa Crnom Gorom, poručio je navodeći da vide velike mogućnosti za jaču trgovinu i ulaganja između dvije države.

Barton je naglasio da UK jako cijeni svoje partnerstvo s Crnom Gorom.

- Vidimo velike mogućnosti za jaču trgovinu i ulaganja između UK i Crne Gore - kazao je Barton.

Medoks je istakla da je sastanak bila važna prilika da se iznesu očekivanja da se u pravom trenutku krene naprijed sa bilateralnim trgovinskim sporazumom između dvije države.

Kako je navela, UK ima značajno iskustvo u razvoju infrastrukture, uključujući transport i obnovljivu energiju.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.