NavMenu

Italijanska hrana je omiljena u svijetu, kako prepoznati pravi proizvod

Izvor: RTS Četvrtak, 30.06.2022. 15:28
Komentari
Podeli
(Foto: Samot/shutterstock.com)
Italijanska hrana je poznata i omiljena u svijetu, međutim, na tržištu se mogu naći proizvodi sumnjivog kvaliteta sa naznakom "proizvedeno u Italiji", i nije lako prepoznati pravi italijanski prehrambeni proizvod.

Italian sounding je fenomen koji definiše način putem koga se koriste, na etiketama i ambalažama, imenovanja sa geografskim referencijama, slikama te bojama koji ukazuju da je proizvod iz Italije te i dio tradicije te zemlje kada zapravo uopšte nije tako.

Dovoljno je staviti italijansku zastavu ili riječ Italija pa da prevareni kupci pomisle da kupuju autentičan italijanski proizvod.

Tek malim slovima, i ne uvijek, na etiketama mogu da se pročitaju rečenice tipa: slično italijanskom, vrsta poput, imitacija, po tradiciji, ili po tipičnom receptu iz Italije.

- Italijanska vina su okarakterisana po razlici koja garantuje kvalitet proizvoda, dakle ako na etiketi pročitate DOC, to znači da se definiše proizvod koji ima kontrolisanu oznaku porijekla s obzirom na to da je podvrgnut verifikaciji i kontroli Italijanskog javnog institucionalnog tijela i različitih subjekata unutar lanca snabdevanja. DOCG podrazumijeva još veću provjeru i ograničeniju količinu proizvodnje - kaže šef projekta "Uživanje u evropskoj kvalitetnoj hrani" Vitorio Emanuele Pizani.

Lažni italijanski proizvodi koje u ovoj zemlji ne poznaju, a u Australiji, Americi, Kanadi i na Balkanu se prodaju kao autentični, daleko su od kvaliteta.

Kupci često bivaju u zabludi da kupuju dobar, kvalitetan proizvod čije je porijeklo italijansko kada se zapravo radi o parmezanu koji se proizvodi u ostatku svijeta, vinu "Barberi" koje se proizvodi u Rumuniji - a ne regionu Pijemonte, "kjantiju" iz Kalifornije kao i ostalim proizvodima koji koriste italijanske riječi ili one koje su im slične poput "Krešeko" iz Njemačke koji zvuči skoro identično slavnom italijanskom proseku.

- 2021. je u svijetu prodato oko 800 miliona boca proseka koji predstavlja tradiciju i jedinstvenu teritoriju sa koje ovo vino dolazi - sa brda na kojima se uzgaja vino na manualni način, što predviđa 800 sati rada godišnje u odnosu na uobičajenih 200 sati na ravnim terenima, bez mašina i uz različitu mikro klimu. Dakle to je ono što je prepoznao UNESCO i zaštitio proseko kao svoju baštinu - ističe Dijego Tomasi iz Konzorcijuma zaštite Proseko Superiore.

U posljednjih deset godina je lažni poljoprivredno prehrambeni italijanski proizvod uz iskorišćavanje tzv. Italian sounding-a, porastao 70% dostigavši vrednost od 100 mlrd EUR, te su danas od tri proizvoda koji se na tržištu plasiraju kao italijanski - dva lažna.

To je posljedica međunarodne piraterije koja nepravilno koristi riječi, boje, lokacije, slike, imena i recepte koji podsjećaju na Italiju za tu "lažnu" hranu koja nema nikakve veze sa nacionalnim proizvodnim sistemom.

Od 2019. godine je obavezno da se na svim etiketama prehrane napiše odakle potiče proizvod i sve što je korišćeno za njegovu proizvodnju, a ukoliko želite pravi italijanski proizvod, ne kupujte sve ono što zvuči "italijanski" već dobro pročitajte etiketu.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.