Izvor: gradjevinarstvo.rs | Utorak, 30.11.2021.| 12:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ACORN - Sistem koji koristi tačno onoliko betona koliko je potrebno za izgradnju

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Alison Hancock/shutterstock.com)
Tokom procesa stvaranja betona emituju se gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte i povećavaju CO2. Beton se najviše koristi u građevinskoj industriji za izgradnju zgrada, pa su zbog toga neophodne promjene koje se odnose na smanjenje njegove upotrebe, ali i eliminisanje otpada koji nastaje njegovom proizvodnjom i korišćenjem. Ovom tematikom pozabavili su se istraživači sa univerziteta Bath, Cambridge i Dundee.

Fokus projekta "Automatizacija betonske konstrukcije" (skraćeno na eng. ACORN) bio je na digitanom dizajnu i automatizovanim proizvodnim metodama koje se mogu koristiti za stvaranje betonskih podnih sistema uz smanjenje emisije ugljen-dioksida. Za postizanje željenih ciljeva, korišćen je segmentirani tanki podni sistem koji se može napraviti uz pomoć tehnika robotike i donijeti na mjesto izgradnje. Sistem je projektovan da bude prenosiv, ali i da može da se demontira i ponovo upotrijebi na kraju svog prvog životnog vijeka. Ovim bi se obezbijedila kružna ekonomija.

Shodno ovome istraživački tim sa Kembridža, na čelu sa doktorom Johnom Orrom, preduzeo je korake ka realizaciji demonstriranja spomenutog sistema u obimu konstrukcije 4,5m x 4,5m. Izrada segmentirane betonske "školjke" zahtijevala je od tima da projektuje i proizvede potpuno novi betonski kalup za višekratnu upotrebu i rekonfiguraciju koji je kompatibilan s robotskim sistemom za prskanje.

Ujedinjenim snagama istraživača sa Odjeljenja za inženjering i tima ACORN-a razvijeno je modularno rješenje pod nazivom "pin-bed". Ovo rješenje koristi niz kompjuterski kontrolisanih klipova - aktuatora koji se pomjeraju vertikalno kako bi podržali i promijenili oblik fleksibilnoj oplati od kompozitnih traka i membrana od tkanine i stvorili kalup za beton.

Zahvaljujući ovom kalupu, mogu se izliti betonski segmenti "školjke" - isti i različiti, i to samo sa jednim kalupom. Ovaj sistem omogućava prilagođavanje u većem obimu i značajno smanjuje otpad i stvaranje ugljenika jer se koriste oplate za stvaranje složenijih zakrivljenih konstrukcija.

Odjeljenje za inženjering iskoristio je inspiraciju iz projekta razvijenog za Whittle Laboratory, tako što su prilagodili već isprobano i testirano rješenje. Ova saradnja je bila od koristi viziji ACORN-a u smislu troškova, vremenskih rokova, truda i tehničkog rizika. Sistem koji je napravljen ima potencijal da drastično smanji količinu betona koji se koristi za izgradnju zgrada i omogućava kružnu ekonomiju. ACORN se nada da će ovim projektom podstaći na prihvatanje nove kulture u građevinskoj industriji, a to je da se koristi onoliko materijala koliko je dovoljno.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE