Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 06.02.2023.| 13:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raspisan peti poziv za dodjelu sredstava u okviru IPARD programa - Poljoprivrednicima na raspolaganju 5,56 mil EUR

(Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede)
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je peti javni poziv za dodjelu sredstava finansijske podrške za Mjeru 3 - "Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva" IPARD II programa.

Kako je saopšteno, poziv je objavljen u sklopu Programa razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD II 2014 - 2020. Zahtjevi za dodjelu podrške podnose se u periodu od 6. februara do 6. marta 2023. godine. Zahtjevi podnijeti prije ili poslije isteka ovog roka, neće se razmatrati.

- Predmet ovog javnog poziva su investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva - navodi se u saopštenju.

Iznos raspoloživih sredstava za period implementacije IPARD II programa 2014 - 2020. iznosi 23,16 mil EIR, dok ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovaj javni poziv iznosi 5,56 mil EUR.

- Finansijska podrška za ovaj javni poziv sastoji se od 75% sredstava obezbijeđenih kroz Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj Evropske unije (IPARD), shodno Finansijskom sporazumu za IPARD II 2014-2020 i 25% nacionalnih sredstava obezbijeđenih iz budžeta Vlade Crne Gore - pojašnjeno je.

Sredstva podrške iz Mjere 3 mogu se koristiti za proizvodnju poljoprivrednih i proizvoda ribarstva propisanih uredbom iz sljedećih sektora:
  • prerade mlijeka;
  • prerade mesa;
  • prerade voća, povrća i ratarskih kultura (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje);
  • proizvodnje vina;
  • prerade maslina;
  • prerade ribe i proizvoda akvakulture.
Sredstva podrške za sprovođenje Mjere 3 mogu se dodijeliti za investicije čija ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznosi od 40.000 EUR do 1,5 mil EUR

- Sredstva podrške za sprovođenje Mjere 3 dodjeljuju se u visini od 50% vrijednosti odobrenih prihvatljivih troškova. Dodatna sredstva podrške od 10% mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada - navodi se u pozivu.

Zahtjev za dodjelu podrške podnosi se na Obrascu 1, isključivo u zatvorenoj koverti preporučenom poštom, sa naznakom imena i prezimena, odnosno naziva i adrese podnosioca zahtjeva i napomenom: Ne otvarati - Zahtjev za dodjelu podrške za Mjeru 3 "Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva", na adresu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede - Direktorat za plaćanja, ul. Moskovska 101, 81000 Podgorica. Zahtjev koji nije podnijet na propisanom obrascu neće se razmatrati.

Više detalja o pozivu i svu dokumentacju možete pronaći OVDJE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE